Σε απεργιακό κλοιό από τη Δευτέρα τα λιμάνια

8 Απρ 2014


Σε απεργιακό κλοιό βρίσκονται από την Δευτέρα τα εμπορικά λιμάνια της χώρας ενώ την Τετάρτη θα «δέσουν» και όλα τα επιβατηγά πλοία.

Το πρώτο «μήνυμα» των κινητοποιήσεων από τους εργαζόμενους στα λιμάνια δόθηκε, το πρωί της Δευτέρας, με μεγάλη συγκέντρωση στον Πειραιά ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Στη συγκέντρωση βασικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) Γιώργος Γεωργακόπουλος ο οποίος υπογράμμισε ότι η πώληση των λιμανιών αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης κατ’ απαίτηση των δανειστών, σημειώνοντας ότι με τον ΟΛΠ ακολουθεί ο ΟΛΘ και μετά άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Την Τρίτη πραγματοποιείται 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 4 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος για να ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η συζήτηση για την πώληση του ΟΛΘ στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα γίνει, τελικά, την Τετάρτη το πρωί.

Την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα λιμάνια μετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και θα μετέχουν σε συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο στις 10.30 το πρωί.

Την Τετάρτη πραγματοποιούν 24ωρη  απεργία και οι ναυτεργάτες με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν όλα τα πλοία στα λιμάνια.

Η ένωση ναυτών (ΠΕΝΕΝ) σε ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Οι κυβερνητικές προπαγανδιστικές κορώνες για «τέλος των μνημονίων», για «ανάκαμψη της οικονομίας», για το μοίρασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, αποτελούν ασύστολα ψεύδη  αλλά και προσβάλουν την νοημοσύνη του λαού  και της κοινωνίας που υφίστανται τις καταστροφικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.
Αντίθετα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, όπως ήδη έχει διαρρεύσει και δημοσιοποιηθεί, το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση στην Βουλή ήταν ο επίλογος του δεύτερου μνημονίου και ο πρόλογος του τρίτου μνημονίου.
Στο νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα, θα βρεθούν στο επίκεντρο ρυθμίσεις που αφορούν την παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών κοινωνικών και συνταξιοδοτικών παροχών, η μεγαλύτερη απελευθέρωση των απολύσεων καθώς επίσης και το δικαίωμα της απεργίας με το οποίο μεθοδεύουν να υπονομεύσουν τους αγώνες των εργαζομένων, τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά τους δικαιώματα».
«Στον χώρο της Ναυτιλίας ψηφίστηκαν ήδη στην Βουλή από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ τα αντιναυτεργατικά μέτρα της κατάργησης της κλαδικής ΣΣΕ και μια σειρά ακόμη ρυθμίσεων που συνθλίβουν  τα εργασιακά δικαιώματά μας στην κατηγορία των μικρών τουριστικών πλοίων ιδιωτικών και επαγγελματικών και με την ψήφο της ΔΗΜΑΡ η υπονόμευση της απεργίας στην οποία σύμφωνα με τον νόμο μετά το πέρας του 3ήμερου θα συνέρχεται το ΣΑΣ το οποίο θα αποφασίζει για την εκτέλεση δρομολογίων έως και το 1/3 των τακτικά δρομολογούμενων πλοίων.
Ο κυβερνητικός κατήφορος όμως δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ, η επίθεση  θα συνεχισθεί και θα ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Η επάνδρωση και οι οργανικές συνθέσεις στην Ακτοπλοΐα θα είναι η επόμενη επίθεση σε βάρος των Ναυτεργατών.
Ήδη η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για αυτό διαρρέοντας ότι σε αυτή την φάση απέτρεψε τα χειρότερα αναφορικά με την επάνδρωση των πλοίων… Οι εφοπλιστές ξεδιάντροπα ζητούν, απαιτούν και διεκδικούν να εφαρμοσθούν ανάλογα μέτρα όπως αυτά που ισχύουν και εφαρμόζονται στα Ε/Γ-Ο/Γ διεθνών γραμμών Πάτρας – Ιταλίας. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση του ΝΑΤ και την δημιουργία ενός ενιαίου ασφαλιστικού φορέα που θα καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα», καταλήγει η ΠΕΝΕΝ

Επίσης, οι ενώσεις μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο Στέφενσον» και ναυτομαγείρων σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Η «ανάπτυξη» που έρχεται για την κυβέρνηση, την Ε.Ε, θέλουν να γίνει πάνω στα συντρίμμια των αντεργατικών μέτρων που θα συνεχιστούν, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με κατάργηση των ΣΣΕ, με εξευτελιστικούς μισθούς και συντάξεις, με προγράμματα για τις στρατιές των ανέργων από ανασφάλιστη εργασία και μισθούς «ξεροκόμματου»,  με διάλυση της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με διαρκή φοροεπιδρομή στο εργατικό – λαϊκό εισόδημα.
    Να κλείσουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες των εκπροσώπων του κεφαλαίου, της Ε.Ε, «το λιγότερο κακό» οδηγεί στο χειρότερο, «οι αγώνες δεν βγάζουν πουθενά» οδηγεί στην υποταγή, αυξάνοντας διαρκώς τον βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων.
    Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές των εξελίξεων, να απεγκλωβιστούμε από τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που μας θέλουν θεατές και φοβισμένους, χειροκροτητές μεταλλαγμένων «σωτήρων» που δραπέτευσαν από τα κυβερνητικά επιτελεία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, φόρεσαν «αριστερό προσωπείο» (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ), φύτρωσαν «ελιές» και «ποτάμια».
    Αυτές οι δυνάμεις μισούν την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, θέλουν τον εργαζόμενο εγκλωβισμένο σε μνημονιακές και αντιμνημονιακές κορώνες, συγκαλύπτουν την διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δυνάμεων του κεφαλαίου και των εργαζομένων,  για να βρίσκει έδαφος ότι «το καλό του κεφαλαίου, είναι και καλό για τον εργάτη» ή όπως λένε ο «κοινωνικός εταιρισμός» η «υγιείς επιχειρηματικότητα».

ΠΗΓΗ
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah