Στον αέρα ο «φιλικός διακανονισμός»

23 Ιουλ 2014



Στον αέρα ο «φιλικός διακανονισμός» Φουρτούνες φέρνει στον Πειραιά η αντιπαράθεση μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης, με αφορμή τις διαδικασίες για την πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ Α.Ε.). Το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ, ένας φορέας που έχει σχηματιστεί από την κυβέρνηση για να προχωρήσει σε ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας, θεωρεί ότι η πρακτική της κυβέρνησης να προχωρήσει ο «φιλικός διακανονισμός» μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ Α.Ε., θυγατρικής της Cosco, θα καταστήσει την κινεζική εταιρεία κυρίαρχη στο λιμάνι
Και είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα τινάξει στον αέρα τον εν εξελίξει διαγωνισμό
Ηκινεζική πλευρά έχει θέσει ως προϋπόθεση για να καταθέσει προσφορά στον διαγωνισμό την έγκριση του «φιλικού διακανονισμού». Αίφνης το ΤΑΙΠΕΔ θέτει ευθέως θέμα νομιμότητας του διακανονισμού και εκφράζει την άποψη ότι τυχόν έγκριση του θα τον τορπιλίσει. Παράλληλα θέτει θέμα νομιμότητας της διαδικασίας και ζήτημα έλλειψης οικονομοτεχνικής μελέτης για την τεκμηρίωση της συμφωνίας. Οι διαφωνίες είναι έντονες, αφού μόλις χθες παραιτήθηκε η εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ. Η επίσκεψη, χθες, του νεοεκλεγέντος δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη στο Μαξίμου έπειτα από πρόσκληση τόυ πρωθυπουργού δεν είναι τυχαία. Ο εκλεγμένος δήμαρχος προεκλογικά είχε ταχθεί υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού, δηλώνοντας στην «Εφ.Συν.»: «Εχουμε διατυπώσει με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι δεν πουλάμε το λιμάνι της καρδιάς μας... Το λιμάνι πρέπει να προσφέρει το δικό του κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες του Πειραιά»
Χθες, μετά τη συνάντηση διατύπωσε διαφορετικά τις θέσεις του, αρνούμενος στην ουσία τις προγραμματικές του δεσμεύσεις και αοριστολογώντας για το συμφέρον της πόλης και για ανταποδοτικά τέλη υπέρ του δήμου
Είναι πολλά τα συμφέροντα, φανερά και κρυφά, και η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ξεπουλήσει το λιμάνι. Γνωρίζοντας, όμως, ο πρωθυπουργός ότι υπάρχουν ισχυροί φορείς στην πόλη που εναντιώνονται στην πώληση προσπαθεί να διασπάσει το «μέτωπο» ξεκινώντας από τον νέο δήμαρχο, προέκυψε, όμως, το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ. Λιμάνια, αεροδρόμια και εθνικοί δρόμοι είναι εθνικός πλούτος, αλλά αυτό δεν φαίνεται να πτοεί ή να προβληματίζει την κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς έχει θορυβηθεί και επιθυμεί διακαώς να προχωρήσουν οι διαδικασίες, φοβούμενος εμπλοκή και κινητοποιήσεις όχι μόνο των εργαζομένων στο λιμάνι αλλά και των κατοίκων του Πειραιά. Οι αντιδράσεις έχουν ήδη αρχίσει και μάλιστα από το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah