Διπλό «φρένο» από Ε.Σ στη συμφωνία ΟΛΠ- ΣΕΠ

14 Οκτ 2014


«Φρένο» στην υπογραφή της σύμβασης του λεγόμενου «φιλικού διακανονισμού» ανάμεσα στον ΟΛΠ και στη θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ ΑΕ βάζει το VI Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου θέτοντας δύο σοβαρότατα οικονομικά ζητήματα, που ανατρέπουν τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (σ.σ. 3377/2014) ενημέρωσε, την Δευτέρα, το ΔΣ του ΟΛΠ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης λέγοντας ότι:
Την επόμενη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014 θα συνέλθει εκ νέου εκτάκτως το Δ.Σ. του Οργανισμού με μοναδικό θέμα τη σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων για τις 11 Νοεμβρίου ημέρα Τρίτη, προκειμένου να εγκρίνει το συμβατικό κείμενο του έργου «Φιλικός Διακανονισμός μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και ΣΕΠ Α.Ε. για την κατασκευή του δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων».

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ αντέδρασαν σθεναρά λέγοντας ότι και η νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων ξεκαθάρισαν ότι «όποιος αγνοήσει τα δύο σημαντικά σημεία της απόφασης θα έχει σοβαρές ποινικές ευθύνες, όπως μας έχουν ενημερώσει οι νομικοί σύμβουλοί μας. Να είναι όλοι βέβαιοι ότι θα επιδιώξουμε να αναζητηθούν δικαστικά αυτές οι ευθύνες ενώ θα αντιδράσουμε δυναμικά στο ενδεχόμενο, που επιχειρηθεί να καταστρατηγηθεί η απόφαση».

Από την άλλη πλευρά φαίνεται να επιδεικνύεται μεγάλη βιασύνη να κλείσει όπως- όπως το θέμα και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ΣΕΠ ΑΕ έστειλε, την Δευτέρα, εξώδικο στον ΟΛΠ καλώντας τον να υπογράψουν το κείμενο και να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Ωστόσο, αναμένεται με ενδιαφέρον και η τοποθέτηση του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι πλέον και ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ ΑΕ και θα κληθεί ουσιαστικά να πάρει τις αποφάσεις στη Γενική Συνέλευση των μετόχων εάν συναινέσει στη σύγκλησή της.

Η νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Η νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκδόθηκε την Παρασκευή μετά από αίτηση ανάκλησης, που κατέθεσε η ΣΕΠ ΑΕ, για την πράξη του Ζ’ Κλιμάκιου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο είχε κρίνει ότι δεν έπρεπε να κυρωθεί το κείμενο του «φιλικού διακανονισμού» ως βλαπτικό για το Δημόσιο.

Ο Αντεπίτροπος της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο πρότεινε να απορριφθεί η αίτηση αλλά το Τμήμα έκρινε, τελικά, ότι πρέπει να ανακληθεί η απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου και απεφάνθη ότι « δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου της δεύτερης τροποποιητικής σύμβασης  μεταξύ του ΟΛΠ Α.Ε. και της Σ.Ε.Π. Α.Ε., σύμφωνα με το σκεπτικό».

Όπως έχει γράψει το Pireas2day.gr (για να διαβάσετε την σχετική ανάρτηση πατήστε εδώ) και στη νέα απόφαση υπάρχουν δύο σημαντικές παρατηρήσεις, οι οποίες αναπτύσσονται διεξοδικά στο σκεπτικό της απόφασης.

Σύμφωνα με αυτές:
1)    Το «πάγωμα» της καταβολής του εγγυημένου ανταλλάγματος, που ζητάει η ΣΕΠ ΑΕ επικαλούμενη την οικονομική κρίση της χώρας, μπορεί να γίνει μόνο για όσο διάστημα διαρκεί η κατασκευή του Δυτικού Τμήματος της Προβλήτας ΙΙΙ με ανώτερο χρονικό ορίζοντα τα 7 χρόνια, οπότε θα πρέπει να είναι έτοιμος παραγωγικά.
2)    Για τον υπολογισμό του σταθερού ενοικίου, που καταβάλλει η ΣΕΠ ΑΕ, λαμβάνεται υπόψη η παραχωρούμενη έκταση. Στην μέχρι τώρα έκταση θα πρέπει να προστεθεί και η έκταση του Δυτικού τμήματος της προβλήτας ΙΙΙ, η οποία θα κατασκευαστεί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθεί το σταθερό ενοίκιο.

Η Περιφέρεια Αττικής

Στο μεταξύ, όπως φαίνεται, η Περιφέρεια Αττικής μπαίνει «γερά» στην ανατροπή της διαδικασίας για την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ ΑΕ.

Όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης θα εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο την λήψη απόφασης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, διότι εάν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού θα υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις και στα άλλα λιμάνια της Αττικής (Ελευσίνα, Λαύριο και Ραφήνα) λόγω του θεσμικού πλαισίου (νόμος 4150/2013, ΦΕΚ Α’ 102/29.04.13), με το οποίο συστάθηκε το Αττικό Λιμενικό Δίκτυο.

Επίσης, η Περιφέρεια Αττικής θα συνταχθεί, με νομική παρέμβασή της, με όλους τους φορείς του Πειραιά και των εκπροσώπων των εργαζόμενων, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα εκδικαστεί, στις 2/12/2014, η προσφυγή για την ακύρωση της προκήρυξης της διαδικασίας για την πώληση του ΟΛΠ.

Παράλληλα, ο κ. Γαβρίλης προγραμματίζει σειρά συναντήσεων προγραμματίζει με όλους τους φορείς, που εμπλέκονται στην λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά με στόχο «τη συνδιαμόρφωση ενός αναπτυξιακού σχεδίου για όλη την περιοχή της ΠΕ Πειραιά, με άξονα το Δημόσιο λιμάνι, με όλες τις δραστηριότητές του (κρουαζιέρα, ναυπηγοεπισκευή κ.α.)».

Στο πλαίσιο του σχεδίου εντάσσεται και η διαμόρφωση μιας νέας σχέσης ανάμεσα στο Λιμάνι και στις Πόλεις. Έτσι, προγραμματίζεται να γίνουν, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με:

•    Τους  Δήμους Πειραιά, Κερατσινίου- Δραπετσώνας και Περάματος, την διοίκηση του ΟΛΠ, την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις του Λιμανιού, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, τα Επιμελητήρια και φορείς χρηστών του λιμανιού.

 pireas2day.gr
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah