ΟΛΠ: Ο αγοραστής θα διαπραγματευτεί τους όρους της σύμβασης!

16 Οκτ 2014



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ
Άρον άρον τρέχει η κυβέρνηση, χέρι χέρι με την Cosco, να δρομολογήσει το ξεπούλημα του ΟΛΠ παραχωρώντας νέα προνόμια στους υποψήφιους αγοραστές και επιχειρώντας, μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης, να τροποποιήσει τη σύμβαση παραχώρησης των λιμενικών εκτάσεων από το Δημόσιο στον ΟΛΠ, το Δ.Σ. του οποίου συνεδριάζει τη Δευτέρα. Με κινητοποιήσεις και νομικές παρεμβάσεις απαντάνε οι λιμενεργάτες, οι οποίοι μιλούν για "νομικά και πολιτικά πραξικοπήματα".
Τη στιγμή που το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τον φιλικό διακανονισμό, ανάβοντας όμως "κόκκινο" για τις δύο βασικές διεκδικήσεις της Cosco (το επ' αόριστον πάγωμα του εγγυημένου ανταλλάγματος και την κατάργηση του "ενοικίου"), η κυβέρνηση προωθεί την υπογραφή ΚΥΑ μεταξύ του Μ. Βαρβιτσιώτη και του Γκ. Χαρδούβελη με την οποία συγκροτείται "ομάδα εργασίας" που θα εξετάσει τροποποιήσεις στους όρους της σύμβασης παραχώρησης του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του αγοραστή. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το ότι, σύμφωνα με την ΚΥΑ, η αναδιαμόρφωση των όρων της Σύμβασης θα γίνει «μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε.», ενώ μέχρι τώρα προβλεπόταν ότι οι όποιες τροποποιήσεις θα έχουν "λήξει" πριν την ανάδειξη του αγοραστή; Με λίγα λόγια, ο αγοραστής του ΟΛΠ θα μπορεί να "διαπραγματευτεί" και να επιβάλει αλλαγή στους όρους μετά την ιδιωτικοποίηση! Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος ακόμη και για μείωση του τιμήματος, εάν ο επίδοξος ιδιοκτήτης το ΟΛΠ το επιθυμήσει. Σημειώνεται ότι στην πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ προβλεπόταν ότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού προσδιορίζονται οι ακριβείς όροι των τροποποιήσεων, από τους ενδιαφερόμενους, της Σύμβασης Παραχώρησης και οι εμπορικές συνέπειες τους. Παράλληλα, παραχωρούνται στον αγοραστή ιδιότητες και υποχρεώσεις αντίστοιχες με μιας δημόσιας Αρχής, ζητώντας να διασφαλιστεί ότι θα "λαμβάνονται υπόψη" παράγοντες όπως " οι προτεραιότητες του Εληνικού Δημοσίου σχετικά με την εθνική ασφάλεια, την δημόσια τάξη και ασφάλεια, την ασφάλεια ναυσιπλοΐας, την προστασία του περιβάλοντος και τη λειτουργία άλων δημοσίων υπηρεσιών σχετικών με τη δημοσιοικονομική λειτουργία του κράτους".

Εξώδικο Cosco για παράκαμψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Σε πλήρη αρμονία με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς η Cosco, που απέστειλε εξώδικο στον ΟΛΠ, αξιώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ να κυρωθεί το μεταξύ τους συμφωνητικό ως σαν να μην υπάρχει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στην ίδια γραμμή και ο Μ. Βαρβιτσιώτης, που με χθεσινή του συνέντευξη στο "Βήμα FM" διαβεβαίωνε ότι "δεν υπάρχει κανένα άλλο εμπόδιο" εκτιμώντας: "Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, νομίζω ότι θα έχουμε τελειώσει απ' όλες τις τυπικές εγκρίσεις, οι οποίες χρειάζονται".

ΟΜΥΛΕ:

Κινητοποιήσεις και νομικές παρεμβάσεις ενάντια στα πραξικοπήματα

Κατεπείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, απαιτώντας ανάκληση της ΚΥΑ και να σταματήσει "τις έκνομες και πραξικοπηματικές ενέργειες", ζητούν οι λιμενεργάτες. "Αν η κυβέρνηση, ο ΟΛΠ και το ΤΑΙΠΕΔ κάνουν τα κέφια της Coscoέχουμε να κάνουμε με μια καραμπινάτη παρανομία", αναφέρει με ανακοίνωση της η ΟΜΥΛΕ. "Εδώ και είκοσι μέρες, υπουργείο Ναυτιλίας και ΣΕΠ (Cosco), διοχέτευαν στα ΜΜΕ την βεβαιότητα περί τελικής δικαίωσης της ΣΕΠ. Ασφαλώς προκαταλάμβαναν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ήθελαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα", σημειώνεται. Παράλληλα, αναφέρουν τις ενστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπογραμμίζοντας πως ο αντιεπίτροπος Επικρατείας είχε εισηγηθεί την απόρριψη της ένστασης της Cosco. "Δηλώνουμε, ότι πέραν της συνολικής διαφωνίας μας για τον 'φιλικό διακανονισμό', εάν το ΥΝΑ, ο ΟΛΠ και το ΤΑΙΠΕΔ, κατ' εντολή της Cosco, προχωρήσουν αγνοώντας το Ελεγκτικό Συνέδριο και όλα αυτά που ορίζει η απόφασή του, θα κινηθούμε νομικά κατά παντός υπευθύνου, αλλά και δυναμικά με πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις διαρκείας", καταλήγει η ΟΜΥΛΕ

avgi.gr
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah