Τέλος στην πώληση ΟΛΘ και αεροδρομίου

2 Φεβ 2015

Ημερομηνία: 01/02/2015
Σελίδα εκτύπωσης
Η προαναγγελία της κατάργησης του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) από υπουργούς της νέας κυβέρνησης, πριν καν την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, αλλάζει τα δεδομένα σε μια σειρά αποκρατικοποιήσεις που είχαν δρομολογηθεί στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, με κύριες αυτές του λιμανιού (ΟΛΘ) και του αεροδρομίου «Μακεδονία».

 
Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Την Παρασκευή εξάλλου η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη ζήτησε τις παραιτήσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαριστεί ποιο θα είναι το διάδοχο σχήμα διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου.
Η «ΜτΚ» χαρτογραφεί τα ανοικτά μέτωπα των ιδιωτικοποιήσεων, που η νέα κυβέρνηση προανήγγειλε ότι θα κλείσουν με πολύ διαφορετικό τρόπο από ό,τι σχεδίαζε η προηγούμενη και φιλοξενεί τις τοποθετήσεις του νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, με αρμοδιότητα στον τομέα εμπορικής ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Κώστα Ήσυχου και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ
Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης όπως και του Πειραιά σταματά, τονίζει με δήλωσή του στη «ΜτΚ» ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, με αρμοδιότητα στον τομέα εμπορικής ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών». Σημειωτέον ότι η πώληση του 67% των μετοχών που κατείχε το ελληνικό δημόσιο στην εταιρεία Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης είχε δρομολογηθεί ήδη από το καλοκαίρι του 2014 και ο διαγωνισμός βρισκόταν στη β’ φάση, όπου είχαν περάσει οκτώ κοινοπραξίες εταιρειών. Στην περίπτωση που ακυρωθεί ο διαγωνισμός, οι μετοχές του ΟΛΘ θα πρέπει να επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο και να καθοριστεί το μοντέλο λειτουργίας του λιμανιού.
Οι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, όπως οι σύνδεσμοι βιομηχάνων και εξαγωγέων Β. Ελλάδος και τα επιμελητήρια, έχουν εκφράσει εδώ και καιρό τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι ο χρόνος περνά χωρίς να γίνονται επενδύσεις για την ανάπτυξη του λιμανιού. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η ΟΛΘ ΑΕ διαθέτει ικανά αποθεματικά και δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων, ώστε να αυτοχρηματοδοτήσει τις απαιτούμενες επενδύσεις. «Πρέπει η κερδοφορία να γίνει ανάπτυξη, υπάρχουν οι πόροι για να γίνουν οι επενδύσεις που από χρόνια έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί και οι οποίες δεν προωθήθηκαν με ευθύνη του βασικού μετόχου, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου» τονίζει στη «ΜτΚ» η κ. Φανή Γουργούρη, γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, προσθέτοντας την ικανοποίηση των εργαζομένων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τις εξαγγελίες του νέου υπουργού.

«ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ» ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
Στην περίπτωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (μεταξύ των οποίων ήταν και το αεροδρόμιο «Μακεδονία») ο διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2014, με ανάδοχο την κοινοπραξία Fraport- Slentel και μάλιστα με τίμημα που είχε θεωρηθεί υψηλό (1,2 δισ. ευρώ εφάπαξ, εγγυημένο ετήσιο μίσθωμα και δέσμευση για την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 1,4 δισ. ευρώ). Ωστόσο, η ανάδοχος εταιρεία δεν είχε υπογράψει τη σχετική σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ, η συμφωνία πώλησης δεν είχε επικυρωθεί από την προηγούμενη Βουλή, ενώ αναμενόταν και η κατάθεση ενστάσεων από άλλες εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Με μια δήλωσή του κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Υποδομών, ο νέος υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι σε θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων «η νέα κυβέρνηση δεν θα δώσει συνέχεια». Πρακτικάμ η νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έχει τη δυνατότητα να μην προχωρήσει στην ανάθεση του έργου. Το πρόβλημα στην περίπτωση των αεροδρομίων δεν είναι τόσο οι ρήτρες που ίσως να κληθεί να πληρώσει το δημόσιο, αλλά το πώς θα χρηματοδοτηθούν τα έργα υποδομής, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Ακόμη μια παρενέργεια μιας πιθανής ακύρωσης του διαγωνισμού είναι και το αρνητικό μήνυμα που στέλνει η χώρα προς τους μελλοντικούς επενδυτές.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΒΟ
Μία από τις «μνημονιακές επιταγές» ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2012 ήταν το άμεσο κλείσιμο της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ). «Στην αρχή πανικοβληθήκαμε» λέει ο πρόεδρος του σωματείου Θόδωρος Αλιόγκας, όμως στη συνέχεια οι εργαζόμενοι κατάφεραν με τις συνεχείς πιέσεις τους να κερδίσουν χρόνο και να πείσουν για την αναγκαιότητα διατήρησης της ΕΛΒΟ, για να έρθει το 2015 και η εταιρεία να είναι ακόμη ανοικτή. Στις αρχές του 2014 εκδόθηκε απόφαση του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που προέβλεπε υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Η διαδικασία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί με το τέλος της χρονιάς, ωστόσο έπειτα από πιέσεις των εργαζομένων της εταιρείας δόθηκε παράταση μέχρι τις 28 Ιουλίου 2015. Σήμερα οι εργαζόμενοι δεν μπορούν παρά να είναι ικανοποιημένοι, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας όσο και ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος είχαν τοποθετηθεί προεκλογικά κατά της πώλησης της ΕΛΒΟ. Αν και τυπικά η εταιρεία ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, εμπλέκεται και το υπουργείο Άμυνας, όχι μόνο γιατί είναι βασικός πελάτης της αλλά κυρίως επειδή μια από τις προτεινόμενες εναλλακτικές είναι η ΕΛΒΟ να κρατικοποιηθεί και να υπαχθεί στο συγκεκριμένο υπουργείο. Όπως ανέφερε στη «ΜτΚ» ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος, το θέμα της ΕΛΒΟ είναι σε πρώτη προτεραιότητα, και μάλιστα θα είχε σχετική ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σημειωτέον ότι ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο του 2013 ότι «η εναλλακτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας στηρίζεται στη διαφύλαξη του δημοσίου καθεστώτος, την ουσιαστική ανασυγκρότησή της, τις πολυμερείς και πολυδιάστατες διεθνείς συνεργασίες, που θα την καταστήσουν όχι άπλα βιώσιμη άλλα και αναπτυσσόμενη σε στρατηγικούς τομείς, τόσο για την εγχώρια προμήθεια των ένοπλων δυνάμεων της χώρας όσο και σε εξαγωγικές δραστηριότητες». Οι εναλλακτικές που υπάρχουν για την εταιρεία είναι είτε να ολοκληρωθεί όπως προβλέπεται η διαδικασία της εκκαθάρισης και στη συνέχεια να πωληθούν τα επιμέρους περιουσιακά της στοιχεία (πράγμα που με βάση τις δηλωμένες προθέσεις της κυβέρνησης φαντάζει μάλλον απίθανο) είτε να ακυρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού και με νόμο το υπουργείο Οικονομικών να παραχωρήσει την εταιρεία στο υπουργείο Άμυνας. Ζήτημα προκύπτει με τους πιστωτές της εταιρείας που περίμεναν να πληρωθούν τα οφειλόμενα από τους πλειστηριασμούς (μεταξύ αυτών που έχουν λαμβάνειν είναι και συνταξιούχοι της ΕΛΒΟ). Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το αν η εταιρεία καταλήξει να λειτουργεί ως συνεργείο για τα αυτοκίνητα του στρατού (δραστηριότητα για την οποία το προσωπικό πλεονάζει) ή αν θα λειτουργεί ως ΑΕ με νέο ΑΦΜ και τη δυνατότητα να παίρνει δουλειές από ιδιώτες και άλλα κράτη (κάτι που θα απαιτήσει επιπλέον προσωπικό).

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Τι δεν πρόλαβε να πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΤΑΙΠΕΔ, στα τέλη Φεβρουαρίου επρόκειτο να κατατεθούν προσφορές για την πώληση έκτασης στην ευρύτερη περιοχή των φυλακών Κασσάνδρας, με την προοπτική δημιουργίας γηπέδων γκολφ. Το τι θα γίνει με αυτό τον διαγωνισμό παραμένει άγνωστο, όπως και η τύχη του ΤΑΙΠΕΔ. Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2015 θα είχε γνωστοποιηθεί το τελικό σχέδιο σύμβασης για την αγοραπωλησία 300 περίπου στρεμμάτων στο Ποσείδι, ενώ στις 20 Μαρτίου είχε οριστεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφοράς. Ο διαγωνισμός είχε σχεδιαστεί πριν από τις εκλογές και το πιθανότερο είναι να μην προχωρήσει καν. Αντίστοιχη ενδέχεται να είναι η τύχη του διαγωνισμού για την πώληση έκτασης 915 στρεμμάτων στη θέση «Μετόχι Σταυρονικήτα», στο δήμο Κασσάνδρας -το σχέδιο σύμβασης αγοραπωλησίας επρόκειτο να παρουσιαστεί μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου του 2015 και μία εβδομάδα αργότερα να κατατεθούν προσφορές.

Γ. ΤΣΙΡΩΝΗΣ «Ούτε κατέβασμα του διακόπτη ούτε κωλοτούμπα στην Ελληνικός Χρυσός»
Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία της Χαλκιδικής είχαν δώσει στη δημοσιότητα δυο ανοικτές επιστολές, με τις οποίες εξέφραζαν την αγωνία τους για το μέλλον της εργασίας τους -η δεύτερη μάλιστα απευθυνόταν στον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους, αλλά να μη γίνεται δεκτό για να ακούσει τα επιχειρήματά τους. Εξάλλου, από τη θέση της αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει σε όλα τα επίπεδα τους πολίτες που αντιδρούν στην επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός». Μετά τις εκλογές τις 25ης Ιανουαρίου, ήταν φυσικό να φουντώσει η ανησυχία τους. «Ως συντονιστής των οικολόγων έχω μια άποψη και ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε προεκλογικά, αλλά ως κυβέρνηση δεν σκοπεύουμε να παραβιάσουμε τον νόμο» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων. «Δεν θα πάμε να κατεβάσουμε τον διακόπτη αλλά ούτε και θα κάνουμε κωλοτούμπα, επειδή είμαστε στην κυβέρνηση» σημειώνει. Αναφορικά με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΚΑ, ο κ. Τσιρώνης εκτιμά ότι η προηγούμενη ηγεσία πήρε ως δεδομένο ότι θα ισχύουν ιδανικές συνθήκες. «Θα εξετάσουμε συνολικά την επένδυση, ποιες εγγυήσεις δίνουν για το περιβάλλον και την ανάπτυξη, τι ισχύει στην πράξη, ποιο είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Έχουμε καταγγελίες για αυθαιρεσίες και παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, θα τις εξετάσουμε να δούμε τι ζημιά έχει επέλθει στο περιβάλλον. Η παρούσα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ολιστικά το θέμα» λέει. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι «έχουν υπογραφεί συμβάσεις, πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει η αναθεώρησή τους. Ενδεχομένως να εξεταστούν άλλες εναλλακτικές όπως π.χ. να γίνεται μόνο υπόγεια εξόρυξη ή ο εμπλουτισμός να γίνεται αλλού. Είναι κάτι που θα εξετάσουμε εξ υπαρχής».
Σε αντίθεση με τη διαλλακτική στάση του κ. Τσιρώνη, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (στο οποίο εντάσσεται και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε την Παρασκευή στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερ» ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας εναντιώνεται απόλυτα σε αυτό το επενδυτικό σχέδιο, σημειώνοντας: «Θα εξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας ως προς αυτό». Απέφυγε να διευκρινίσει ποιες είναι οι προθέσεις της Αθήνας.


makthes.gr


 

Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah