Αναζητείται μοντέλο για τον ΟΛΠ

7 Απρ 2015

Το μόνο σίγουρο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι ότι δεν πρόκειται να πωληθεί το 67% των μετοχών του Οργανισμού ανέφεραν ναυτιλιακοί κύκλοι στην «Εφ.Συν.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι Κινέζοι, τόσο για την πώληση του ΟΛΠ όσο και για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβάλλει στη ΣΕΠ Α.Ε. (θυγατρική της Cosco) να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο χρήματα που έχει κερδίσει από φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις και η οποία πρόκειται πιθανότατα να δημοσιευτεί σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ώρα της δημοσίευσης, η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή και το ποσό που πρέπει να επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο από τη ΣΕΠ Α.Ε. για τα πέντε χρόνια λειτουργίας της στο λιμάνι του Πειραιά, ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ και η Cosco δεν έχει δικαίωμα να υποβάλει έφεση. Το δικαίωμα αυτό το έχει μόνο το Ελληνικό Δημόσιο, κάτι που βέβαια είναι απίθανο να συμβεί, αφού η απόφαση της Ε.Ε. είναι υπέρ του Δημοσίου.
Οσον αφορά το θέμα της πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ, είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά να χρησιμοποιεί τη λέξη «ιδιωτικοποίηση», ωστόσο η απορία για το ποιο ακριβώς είναι το σχέδιό της για το μέλλον του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας πλανάται στους ναυτιλιακούς κύκλους, μεταξύ των εργαζομένων αλλά και σε όλους τους φορείς του Πειραιά.
Ηδη μετά τον σάλο που ξεσηκώθηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του Γ. Δρασαγάκη, που εμφανίστηκε να έχει κάνει στην Κίνα, αλλά και τις διευκρινίσεις που έδωσε ο ίδιος αργότερα στη Βουλή, το ενδιαφέρον τώρα έχει εστιαστεί στο πώς θα διαμορφωθεί αυτή η «σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα» ή αλλιώς «κοινοπρακτικό σχήμα», στο οποίο, εκτός από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τις τελευταίες μέρες είναι συχνές οι αναφορές και από άλλα στελέχη της.
Τα σενάρια που συζητιούνται για το μοντέλο αξιοποίησης του ΟΛΠ είναι πολλά και ακόμα είναι όλα ανοιχτά. «Τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί», έλεγαν ναυτιλιακοί κύκλοι στην «Εφ.Συν.» και πρόσθεταν πως ένα είναι το σίγουρο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή: Δεν πρόκειται να πωληθεί το 67% των μετοχών του Οργανισμού, ποσοστό που, όπως τόνιζαν, δεν είχε προτείνει η τρόικα (οι εταίροι είχαν πει για 23%), αλλά το ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί καμία μελέτη ή αιτιολογία.

Ανατροπή δεδομένων

Είναι γεγονός, πάντως, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σ’ ένα δύσκολο κεφάλαιο, καθώς, όπως εξηγούσαν οι ίδιοι κύκλοι στην εφημερίδα, ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ εκ των πραγμάτων έχει ανατραπεί, αφού μετά την υπογραφή του «Φιλικού Διακανονισμού» ανάμεσα στον ΟΛΠ και την Cosco τα οικονομικά δεδομένα άλλαξαν πλέον για τον Οργανισμό.
Επίσης, όρος στη διακήρυξη ήταν ότι έπρεπε ν’ αλλάξει η Σύμβαση Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ πριν από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, κάτι που δεν έγινε. Και ένας τρίτος και πολύ σημαντικός λόγος ανατροπής της πρόσκλησης ενδιαφέροντος είναι ότι στις 2 Ιουνίου έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που έχουν καταθέσει κατά του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67,7% των μετοχών του ΟΛΠ, οι εργαζόμενοι, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά και άλλοι φορείς.
Δυσαρεστημένοι στο μεταξύ εμφανίζονται και οι άλλοι δύο υποψήφιοι επενδυτές, που έχουν προκριθεί στη 2η φάση του διαγωνισμού (APM Terminals -θυγατρική της Maersk- και Port America Group Holidings) από τους χειρισμούς που έγιναν στην Κίνα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς εισέπραξαν ότι οι συζητήσεις γίνονται επιλεκτικά, και μόνο με τον ένα υποψήφιο επενδυτή.
Στο μεταξύ, το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), με επιστολή του στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς, έπειτα από ομόφωνη απόφαση των μελών του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος από φορείς των ΟΤΑ, Επιμελητηρίων, θεσμικών φορέων και ενώσεων-χρηστών υπηρεσιών του ΟΛΠ για την αγορά των μετοχών του 18,7%, ώστε να περιοριστεί το ποσοστό πώλησης σε ιδιώτη-διαχειριστή στο 49% και να παραμείνει το 51% των μετοχών στο Δημόσιο και θεσμικούς φορείς.

.efsyn.gr
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah