Λαφαζάνης: Να παραμείνει στο δημόσιο ο ΟΛΠ

11 Μαΐ 2015



Υπέρ  της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΛΠ τάχθηκε, απερίφραστα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε χαιρετισμό του, σε ημερίδα, που έγινε, το πρωί της Κυριακής, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού, με θέμα «Δημόσιο Λιμάνι- Ο δρόμος για την ανάπτυξη».

Ο κ. Λαφαζάνης συνεχίζοντας υπογράμμισε τη σημασία να παραμείνουν δημόσια όλα τα λιμάνια της χώρας, χωρίς, πάντως, να αποκλείσει τις συνεργασίες, που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη και σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθεί ένα λαϊκό κίνημα σε όλη την περιοχή υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΛΠ.

Ο ίδιος τονίζοντας ότι «είμαστε κυβέρνηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς», ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει σταθερή στις προγραμματικές εξαγγελίες της για το θέμα.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά και το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ  και έγινε στην διάρκειά της :

•    Έγινε συζήτηση για  το Θεσμικό Πλαίσιο Λειτουργίας των λιμανιών  της χώρας, τα  προβλήματα και τις προκλήσεις.
•    Αναδείχθηκε η σύνθετη σχέση του Λιμανιού με τους επιλιμένιους Δήμους.
•    Παρουσιάστηκαν οι εργασιακές σχέσεις στα λιμάνια
•    Εξετάστηκαν οι αναπτυξιακές δυνατότητες του λιμανιού. Η κερδοφορία και η ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Όλοι οι ομιλητές επισήμαναν:
1.    Την ανάγκη τα λιμάνια να παραμείνουν δημόσια.  Τα λιμάνια δεν είναι ένα περιουσιακό στοιχείο, που πωλείται για την είσπραξη τιμήματος καθώς γύρω απ’ αυτό έχει αναπτυχθεί ένα πλέγμα σχέσεων με τις πόλεις, σε εργασιακά, σε πολεοδομικά, περιβαλλοντικά ζητήματα, είναι επίσης σχέσεις πολιτισμού και ανθρώπινες σχέσεις.
2.    Η πώληση της Αρχής Λιμένος είναι μία ακραία νεο-φιλελεύθερη πολιτική που έχει εγκαταλειφτεί μετά από τα προβλήματα που δημιούργησε.
3.    Η καθαρή παρούσα αξία του ΟΛΠ ξεπερνά το 1 δις ευρώ γεγονός που είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τα σενάρια που θέλουν τα προσδοκώμενα κέρδη από την ιδιωτικοποίησή του να μην ξεπερνούν τα 300 εκ. ευρώ.
4.    Επισημάνθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός μαζικού κινήματος υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών.
5.    Τονίστηκε η ανάγκη διαμόρφωσης μιας Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας θα καθοριστεί το παραγωγικό μοντέλο του κάθε λιμανιού, πράγμα, που οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις είτε αδιαφορούσαν να κάνουν είτε εάν ξεκινούσαν να το επιχειρήσουν ακολουθούσαν εντελώς λάθος επιλογές.
6.    Η κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αντιστρέψει αυτή την πολιτική ώστε το λιμάνι να γίνει παραγωγική πηγή πλούτου για την Οικονομία, τις πόλεις, την δημιουργία θέσεων εργασίας και να διαμορφώσει μια εθνική λιμενική πολιτική με πολυετή ορίζοντα.
Επίσης, αναδείχθηκε η σύνθετη σχέση του Λιμανιού με τους επιλιμένιους Δήμους ενώ παρουσιάστηκαν οι εργασιακές σχέσεις στα λιμάνια και εξετάστηκαν οι αναπτυξιακές δυνατότητες του λιμανιού.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο καθηγητής του ΠΑΠΕΙ Κώστας Χλωμούδης, που τάχθηκε υπέρ των παραχωρήσεων δραστηριοτήτων και όχι υπέρ της πώλησης του ΟΛΠ, ο δικηγόρος Γιάννης Βρέλλος ενώ σύντομη παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, καθηγητής Κ. Μουτζούρης, ο οποίος επίσης τόνισε την σημασία της διατήρησης δημόσιας αρχής λιμένων.

Παρέμβαση έκανε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα, η οποία επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να σχεδιάσει λιμενική πολιτική, κάτι που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ενώ και αυτή με την σειρά τόνισε την ανάγκη να κάνει ο λαός απαίτηση την διατήρηση του δημόσιου λιμανιού.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν, ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Γιάννης Θεοτοκάς, οι βουλευτές Στάθης Λεουτσάκος, Ελένη Σταματάκη, Νίκος Φίλης και Νίνα Κασιμμάτη, οι Αντιπεριφερειάρχες Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης  και Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Μπενέτος, δημοτικοί σύμβουλοι απ’ όλους τους Δήμους της περιοχής, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των εργαζόμενων κ.α.

pireas2day
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah