Καλό... φθινόπωρο θα κληρώσει για τον ΟΛΠ

12 Μαΐ 2015

Την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών στις αρχές του φθινοπώρου θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο επανεκκίνησης του διαγωνισμού πώλησης του ΟΛΠ που θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Οι πέντε όμιλοι που είχαν περάσει στη δεύτερη φάση της διαδικασίας θα ενημερωθούν, επίσης, πως το δημόσιο θα πωλήσει αρχικά το 51% με τον πλειοδότη να έχει τη δυνατότητα απόκτησης του υπόλοιπου ποσοστού μέχρι το 67% εντός πενταετίας, με βάση συγκεκριμένο σχέδιο επενδύσεων που πρέπει να υλοποιήσει.
Οι ίδιες πληροφορίες φέρνουν την κυβέρνηση να επιχείρησε να βγάλει εκτός πώλησης τη δραστηριότητα της ακτοπλοΐας καθώς δεν θεωρείται και τόσο ελκυστική, ενώ θα μπορούσε να υποστηρίξει πως μένει στο δημόσιο ένα αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο (ζημιογόνο, όμως).
Τελικά, οι σύμβουλοι του Ταμείου υποστήριξαν πως είναι δύσκολη η απόσχιση της ακτοπλοίας και θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως δεν θα προχωρήσει η συγκεκριμένη ιδέα.
Τελευταία γραμμή άμυνας της κυβερνητικής πλευράς είναι το επιχείρημα πως ο ΟΛΠ δεν έχει την ιδιοκτησία των υποδομών, αλλά μόνο τη διαχείριση με βάση σχετική σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο η οποία και θα αναμορφωθεί.
Στη τελική φάση της διαδικασίας έχουν περάσει ως γνωστόν η κινεζική Cosco, η δανέζικη APM Terminals του ομίλου Maersk, η International Container Terminal Services από τις Φιλιππίνες, η νεοζηλανδέζικων συμφερόντων Utilico και η αμερικανική Ports America.
Οι πλέον κινητικές είναι, πάντως, οι δύο πρώτες...

 euro2day.gr
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah