Άμεση διακοπή της διαδικασίας πώλησης του ΟΛΠ ζητούν ΟΜΥΛΕ και λιμενεργάτες

10 Δεκ 2015


Να σταματήσουν άμεσα οι διαδικασίες πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ ΑΕ και να ανοίξει διάλογος, που θα αφορά τον δημόσιο χαρακτήρα του λιμανιού, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, τις εργασιακές σχέσεις και τη θεσμική του σχέση με τους δήμους του Πειραιά, ζήτησαν με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με αφορμή τις θέσεις που εξέφρασε χθες το ΤΑΙΠΕΔ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), Γιώργος Γεωργακόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, Νίκος Γεωργίου.
Ο κ. Γεωργακόπουλος χαρακτήρισε τον διαγωνισμό «νεκρό», που κάποιοι προσπαθούν να τον κρατήσουν στη ζωή, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει, τόνισε, η πώληση των μετοχών του Οργανισμού.

Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ έθεσε ερωτήματα στην κυβέρνηση για το πώς προσδιορίστηκε ότι πρέπει να πωληθεί το 67% των μετοχών του ΟΛΠ τη στιγμή που στο πρώτο μνημόνιο το ποσοστό αυτό ήταν 22%, γιατί δεν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των μελετών για τον Οργανισμό, που είχαν γίνει το 2013-2014, ενώ ζήτησε και τα πρακτικά κρίσιμων συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ.

Αν ζητήσουν τα κόμματα να τους κατατεθούν αυτά τα έγγραφα στη Βουλή θα «βγουν θέματα», είπε.

Ο κ. Γεωργακόπουλος ανέφερε πως «ο ίδιος ο κ. Δρίτσας, υπουργός Ναυτιλίας σήμερα, είχε αποδομήσει τότε τη λογική της πώλησης», ενώ αναφέρθηκε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, κατά τις οποίες όλοι οι συνδυασμοί σε όλους τους δήμους του Πειραιά είχαν ταχθεί κατά της πώλησης του λιμανιού.

Πρόκειται για ένα «θατσερικό μοντέλο», είπε, που δημιουργεί κινδύνους για την πόλη, την ακτοπλοΐα, το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο.

Πώληση του 67%, συνέχισε, σημαίνει ότι ολόκληρος ο Οργανισμός θα πάει σε νέο ιδιοκτήτη και αναρωτήθηκε στην περίπτωση που αυτός ο ιδιοκτήτης είναι η COSCO, τι θα γίνει με το ενοίκιο που πρέπει να πληρώνει στο ελληνικό Δημόσιο για 40 χρόνια για την παραχώρηση των προβλητών 2 και 3.

Αναφέρθηκε επίσης στις φοροαπαλλαγές που είχαν δοθεί στην COSCO και για τις οποίες καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο –και άρα ότι η εταιρία οφείλει να επιστρέψει τα χρήματα.

Ο κ. Δρίτσας, προσέθεσε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, είπε ότι είναι υπαρκτό θέμα, αλλά της αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών. Αν χρωστάει η COSCO στο ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να συμμετέχει στο διαγωνισμό, τόνισε.

Για το θέμα της δημιουργίας δημόσιας αρχής που έθεσε ο κ. Δρίτσας, ο κ. Γεωργουλόπουλος είπε πως είναι «σαν να πουλάς το σπίτι σου και μετά να ζητάς κάπου να μείνεις και να σου δώσουν ένα αντίσκηνο απέξω».

Τέλος, ο κ. Γεωργουλόπουλος και ο κ. Γεωργίου, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το πώς γίνεται η αποτίμηση της αξίας του λιμανιού και για τον ελάχιστο χρόνο που φαίνεται ότι γίνεται αυτή, ενώ τόνισαν πως οι διαδικασίες δεν γίνονται με τον νόμιμο τρόπο, καθώς υπάρχει προσπάθεια να παρακαμφθεί το Κοινοβούλιο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah