Αρνητικό το ΤΑΙΠΕΔ στην παραχώρηση έκτασης του ΟΛΠ στους παραλιμένιους δήμους

30 Σεπ 2015

Η υποβολή των προσφορών δεν πρέπει να αναμένεται πριν από το τέλος Νοεμβρίου, δηλαδή ένα μήνα αργότερα απ’ ό,τι προέβλεπε ο σχεδιασμός της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015. 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ


Ανυποχώρητο εμφανίζεται το ΤΑΙΠΕΔ στην παραχώρηση έκτασης από τον ΟΛΠ στους δήμους προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο της Δραπετσώνας. Στελέχη κοντά στην αποκρατικοποίηση αναφέρουν ότι η διοίκηση του Ταμείου έχει εισηγηθεί αρνητικά για την παραχώρηση έκτασης στους παραλιμένιους δήμους, η οποία, όπως αναφέρουν, είναι η μοναδική λωρίδα γης όπου μπορεί να αναπτυχθεί ένας σύγχρονος λιμένας της ακτοπλοΐας. Οι ίδιοι ωστόσο παρατηρούσαν ότι τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η κυβέρνηση, αφού η ίδια έχει παραχωρήσει στον ΟΛΠ τις συγκεκριμένες εκτάσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να υλοποιηθούν νέα σενάρια, όπως π.χ. η μεταφορά του λιμένα της ακτοπλοΐας στο Λαύριο ή αλλού.
Παράγοντες που παρακολουθούν την αποκρατικοποίηση αναφέρουν ότι θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να μεταβάλει τώρα τις παραχωρούμενες εκτάσεις στον ΟΛΠ, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η εταιρεία είναι εισηγμένη εταιρεία στο Χ.Α. Εχει ιδιώτες μετόχους, οι οποίοι σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να προσφύγουν νομικά κατά της απόφασης, θεωρώντας ότι ζημιώνονται. Τέλος, επισημειώνουν ότι μια απορριπτική απόφαση της εισήγησης του ΤΑΙΠΕΔ αναμφίβολα θα επηρεάσει το τίμημα της αποκρατικοποίησης.

Η νέα κόντρα ΤΑΙΠΕΔ και υπουργείου Ναυτιλίας αναμφίβολα ωθεί προς τα πίσω την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η υποβολή των προσφορών δεν πρέπει να αναμένεται πριν από το τέλος Νοεμβρίου, δηλαδή ένα μήνα αργότερα απ’ ό,τι προέβλεπε ο σχεδιασμός της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όσο οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν έχουν στα χέρια τους το τελικό σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών απέχει τουλάχιστον δύο μήνες μετά. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, όσο ισχυροί και πλούσιοι και αν είναι, θέλουν τουλάχιστον δύο μήνες για να εξετάσουν τη σύμβαση παραχώρησης με τους μετόχους τους ή/και με τις πιστώτριες τράπεζες, εφόσον αξιοποιήσουν τραπεζικό δανεισμό.

Σημειώνεται ότι οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το αίτημα του υπουργού Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα, για την παραχώρηση γης σε δήμους στην καρδιά του λιμανιού, αναμένεται να ληφθούν από την κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα. Τέλος, παράγοντες κοντά στην αποκρατικοποίηση εκτιμούν ότι, καθώς θα πλησιάζουμε στο ορόσημο της υποβολής των προσφορών, το ήδη τεταμένο κλίμα στον Πειραιά θα θερμανθεί απότομα. Ειδικότερα αναμένονται ισχυρές αντιδράσεις τόσο από όσους αντιτίθενται στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση όσο και από άμεσα εμπλεκόμενους φορείς (ΟΜΥΛΕ). Πολλοί αναμένουν πορείες, καταλήψεις και αποκλεισμούς εγκαταστάσεων του ΟΛΠ. Η αντίδραση σίγουρα δεν θα είναι εκείνη που υπήρξε το 2008, όπου οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ απήργησαν επί αρκετές εβδομάδες. Αυτή τη φορά η σύγκρουση δεν αναμένεται το ίδιο σφοδρή –τα αποτελέσματα της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ αφαίρεσαν «όπλα» από τους αντιτιθέμενους–, αλλά οπωσδήποτε θα επισυμβεί.


Πηγη
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah