Μέτοχοι μειοψηφίας: Η Δραπετσώνα «ρίχνει» την αξία του ΟΛΠ

19 Οκτ 2015


Για «ακρωτηριασμό» της αξίας της εισηγμένης ΟΛΠ Α.Ε. κάνουν λόγο ξένοι μέτοχοι μειοψηφίας. Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα φέρεται να προσανατολίζονται ακόμα και σε δικαστική διεκδίκηση αποζημίωσής τους από τη δρομολογούμενη εξαίρεση της παραθαλάσσιας ζώνης της Δραπετσώνας από τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ με το ελληνικό Δημόσιο. Ανεξάρτητα από το εάν η νέα σύμβαση θα περάσει από γενική συνέλευση ή όχι, φαίνεται ήδη να στοχοποιείται το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.
Το θέμα της απομείωσης της αξίας της περιουσίας του ΟΛΠ έθεσε πρώτο, προ ολίγων ημερών, το βρετανικό hedge fund Lansdowne Partners International Limited, που κατέχει άνω του 8% του μετοχικού κεφαλαίου. Ομως στο μετοχολόγιο της διαχειρίστριας του λιμανιού του Πειραιά συμμετέχουν και άλλα μεγάλα ξένα «ηχηρά» επενδυτικά ονόματα, μεταξύ των οποίων η Dimensional Fund Advisors, η Blackrock, η Bank New York Mellon Service KAG, η Teachers Advisors INC, η John Hancock Advisers LLC, η State Street Global ADV (US), η BHF Kleinwort Benson Group, ασφαλιστικές όπως η Generali, η ING, η Allianz αλλά και μεγάλα ελληνικά –τραπεζικά και μη– αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικά ταμεία. Αιχμή του δόρατος της προάσπισης των δικαιωμάτων των μετόχων είναι η Lansdowne Partners, γύρω από την οποία φέρεται να σχηματίζεται μπλοκ επενδυτών έτοιμων να κάνουν χρήση όλων των νομίμων δικαιωμάτων τους, προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Το ζήτημα ανακύπτει από το γεγονός πως ο ΟΛΠ έχει σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο, η οποία δεν λήγει αλλά τελεί υπό αναδιαπραγμάτευση ενόψει της ιδιωτικοποίησης. Εάν σε αυτή την αναδιαπραγμάτευση, στην οποία συμμετέχουν ο ΟΛΠ, το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Οικονομικών, υπάρξει τελικά αφαίρεση περιουσιακών στοιχείων, εκτιμάται ότι γεννάται μείζον ζήτημα. Ολες οι τελικές πρόνοιες της σύμβασης αναμένεται να γίνουν γνωστές στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε επιστολή του εταίρου και διαχειριστή του χαρτοφυλακίου της Lansdowne, Ντέιβιντ Κρέιγκεν, προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, Γιάννη Κούβαρη, επισημαίνεται πως αν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη για τη Δραπετσώνα, «τότε αυτή είναι επιζήμια για τους μετόχους». «Μια τέτοια πορεία δράσης θα είναι επιζήμια για το συμφέρον μετόχων και επηρεάζει τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου», ανέφερε ο Ντέιβιντ Κρέιγκεν που ζητεί από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ «να προστατεύσει τα δικαιώματα όλων των μετόχων, ανεξαρτήτως εάν ανήκουν στην πλειοψηφία ή τη μειοψηφία». Το παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας χαρακτηρίζεται από τους παραπάνω μετόχους μειοψηφίας «ουσιαστικό μέρος περιουσιακών στοιχείων του ΟΛΠ». Mε ό,τι αυτό συνεπάγεται...

πηγη
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah