Δελτίο Τύπου του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών - IDC Ομάδα Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ζώνης του IDC ■ 13-14 Ιουνίου 2016

16 Ιουν 2016






Δελτίο Τύπου του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών - IDC
Ομάδα Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ζώνης του IDC 13-14 Ιουνίου 2016
Πειραιάς, Ελλάδα

Κεντρικά Γραφεία ΟΛΠ

Ημερήσια Διάταξη

  1. Ενημέρωση από την Πορτογαλία: υπογραφή της συμφωνίας με τους εργοδότες στη Λισσαβώνα, αναμένεται να υπογραφεί η ΣΣΕ και να γίνει η τελική διαπραγμάτευση. Διαδηλώσεις στη Λισσαβώνα στις 16 Ιουνίου ενάντια στην επισφαλή απασχόληση, συμμετοχή απεσταλμένων από το IDC
  2. Ενημέρωση από την Ελλάδα: Δείτε το συνημμένο και την δήλωση υποστήριξης
  3. Ενημέρωση από την Σουηδία: αποτίμηση των κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν από τη Σουηδική Ένωση Λιμενεργατών-SDU στο Γκέτεμποργκ στα τέλη Απριλίου και τον Μάιο για τη διένεξη με την εταιρεία  APMT σχετικά με την αντιπροσωπευτικότητα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  4. Ενημέρωση από την Σλοβενία: Διαδικασία ιδιωτικοποίησης, συμμετοχή του IDC στο Κόπερ και συνέντευξη τύπου (μεγάλη επιτυχία, μεγάλο ενδιαφέρον από τα μέσα ενημέρωσης)
  5. Ενημέρωση από την Γαλλία: Απεργίες και κινητοποιήσεις σήμερα (14 Ιουνίου) ενάντια στον νέο εργασιακό νόμο, ολοκληρώθηκαν με βίαιη καταστολή.  Πολλοί κλάδοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στην απεργία. Καθολικό κλείσιμο των λιμανιών. Δείτε περισσότερες πληροφορίες παρακάτω.
  6. Διαδικασίες παραβάσεων: ενημέρωση από το Βέλγιο και την Ισπανία – ανάλυση των διαδικασιών.

  1. Προετοιμασία των συνελεύσεων στο Μαιάμι:
§  Διάσκεψη για την Αυτοματοποίηση
§  Ευρωπαϊκή Ζώνη
§  Γενική Συνέλευση

+ Συνάντηση για την Υγιεινή & Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ζώνης του IDC
ΓΑΛΛΙΑ + ΕΛΛΑΔΑ + ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η κυβέρνηση της Γαλλίας, με νέο Εργασιακό Νόμο που επιχειρεί να περάσει θέτει σε κίνδυνο τις κατακτήσεις του κοινωνικού κράτους σε πολλούς εργασιακούς χώρους συμπεριλαμβανομένων και των λιμανιών.  Το σύνολο των Γάλλων εργαζόμενων κινητοποιούνται ενάντια στις επιχειρούμενες αλλαγές, το ίδιο κάνουν και οι εργαζόμενοι σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι οι απορρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που επιχειρούνται ή επιβάλλονται στην Γαλλία και στην Ελλάδα είναι μία απειλή για όλους.

Η Ελλάδα και η Γαλλία δεν είναι οι μόνες χώρες που βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.  Οι λιμενεργάτες σε όλη την Ευρώπη έρχονται αντιμέτωποι με αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις, στην Ισπανία το Βέλγιο ή τη Σουηδία επιχειρούνται αμφισβητήσεις των συλλογικών συμβάσεων, στη Σλοβενία και την Κύπρο επιχειρούνται ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, και όλα αυτά με μοναδικό σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας των αδηφάγων ομάδων πίεσης που δρουν παρασκηνιακά.

Οι εργαζόμενοι έχουν κουραστεί ζώντας με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που στοχεύουν στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.  Οι εργαζόμενοι θυμούνται τους αγώνες τους ενάντια στα δύο διαδοχικά σχέδια οδηγιών για την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών (PP1 και PP2) το 2003 και το 2006. Σήμερα είναι εξίσου θυμωμένοι διότι με διαφορετική μεθοδολογία επιχειρείται ξανά η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στα λιμάνια.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης στον Πειραιά η Ευρωπαϊκή Ζώνη του IDC συμφώνησε μία σειρά κοινές δράσεις ενάντια σε εκείνους που επιχειρούν να πλήξουν το επάγγελμα και τα κοινωνικά δικαιώματα των λιμενεργατών τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα νέα από την Ελλάδα επιβεβαιώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα γιατί η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην φαίνεται πρόθυμη να συμβιβαστεί.  Τα συνδικάτα στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης έχουν ανανεώσει τις εξαγγελίες τους για απεργιακές κινητοποιήσεις.  Ξεκινώντας από αύριο οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν.


Δηλώσεις:

«Περαιτέρω κινητοποιήσεις έχουν εξαγγελθεί, η απεργία θα συνεχισθεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας. Η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί  τα αιτήματα μας και να διασφαλίσει τις εργασιακές σχέσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Δεν θα αποδεχτούμε το μοντέλο της επισφαλούς εργασίας στον Πειραιά.»
Γιώργος Γώγος, Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ

«Εκείνοι που νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι στα λιμάνια κουράστηκαν και ηττήθηκαν, έχουν διαψευσθεί.  Τα συνδικάτα στα λιμάνια συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.»
Γιώργος Γεωργακόπουλος, Πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ

«Στην Ελλάδα προσπαθούμε να πετύχουμε τη δημιουργία μίας Δημόσιας Αρχής Λιμένος για κάθε λιμάνι που θα διασφαλίζει ότι το ελληνικό κράτος θα έχει τη δυνατότητα στρατηγικού σχεδιασμού στα λιμάνια και θα διασφαλίζεται η συνέχιση/διατήρηση των ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων σε αυτά.»
Anthony Tetard και Jordi Aragunde Ευρωπαίος και Παγκόσμιος Συντονιστής του IDC


Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah