Ρωσικό ενδιαφέρον για λιμάνι και σιδηρόδρομο Θεσσαλονίκης

12 Νοε 2012

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Ρωσικό ενδιαφέρον για την παραχώρηση δραστηριοτήτων του Οργανισμού Λιμένων Θεσσαλονίκης διαπιστώνουν παράγοντες της συμπρωτεύουσας που είναι σε θέση να γνωρίζουν την κινητικότητα που αναπτύσσεται. Το ενδιαφέρον εστιάζεται τόσο στην παραχώρηση του προβλήτα 6 του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων όσο και της μαρίνας αλλά και της σιδηροδρομικής διασύνδεσης του λιμανιού με τα ευρύτερα δίκτυα σταθερής τροχιάς.

Οι διεργασίες ξεκινούν, σύμφωνα με ρωσικές πηγές που παρακολουθούν αρμοδίως τις εξελίξεις, με πρωτοβουλία μικρότερου μεγέθους ρωσικών εταιρειών οι οποίες φέρονται να αναζητούν την ανίχνευση των προθέσεων των αρμοδίων και των τοπικών κοινωνιών ώστε να μεσολαβήσουν σε δεύτερη φάση σε μεγάλες ρωσικές εταιρείες που ενδέχεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. «Πρόκειται για μικρότερες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την συμμετοχή τους σε κοινοπρακτικά σχήματα με πρωταγωνιστές μεγάλες ρωσικές εταιρείες».

Θεσμικοί παράγοντες των ελληνορωσικών σχέσεων υπογραμμίζουν στο Capital.gr πως το ενδιαφέρον των πραγματικά μεγάλων ομίλων δεν πρόκειται να εκδηλωθεί πριν ξεκαθαρίσουν οι όροι, το αντικείμενο και οι στόχοι του διαγωνισμού παραχωρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα αποκτά σημασία δεδομένων και ορισμένων πληροφοριών που θέλουν να ξεκινά ο διαγωνισμός του ΟΛΘ πριν από αυτόν του Πειραιά και να αναδεικνύεται έτσι σε σηματωρό του ξένου επενδυτικού κλίματος για τις λιμενικές υποδομές.

Υπενθυμίζεται πως για τον ΟΛΘ έχει διατυπωθεί άμεσα ή έμμεσα ή έχουν συμμετέχει στο διαγωνισμό του 2008 εταιρείες όπως η κινεζική Hutchison Port Holdings ( είχε προσφέρει 419 εκατομμύρια ευρώ λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση το φθινόπωρο του 2008) , η Cosco Pacific LTD (είχε τότε επίσης προσφέρει 131 εκατ. ευρώ) , εταιρείες ισραηλινών και φιλιππινέζικων συμφερόντων και τώρα και ρωσικών.

Σε εκκρεμότητα βέβαια βρίσκονται πολλά ζητήματα στον ΟΛΘ όπως ο κεντρικός προβλήτας, η μαρίνα, το εκτός χώρου τελωνείο και η ανυπαρξία σιδηροδρομικής διασύνδεσης με το εθνικό και εν τέλει τα ευρωπαϊκά δίκτυα.

Αντιθέτως, υπάρχει μεγάλο γεωστρατηγικό πλεονέκτημα καθώς η εγγύτητα του με τη ανατολική και την κεντρική Ευρώπη μπορεί να αναδείξει τη Θεσσαλονίκη για μια ακόμη φορά στην Ιστορία  νότια πύλη της περιφέρειας.

Σε αντίθεση με τον Πειραιά όπου το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας έιναι transit η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σημείο εισαγωγών.

Στο μέτωπο του βασικού προβλήτα για τα containers, του προβλήτα 6, αν και έχει χωροθετηεθεί και αδειοδοτηθεί, ο προσωρινός ανάδοχος (Μοχλός) παρουσίασε αδυναμία προσκόμισης εγγυητικής επιστολής τραπέζης νωρίτερα φέτος και κανείς δεν έχει δώσει το πράσινο φως να πάρει το έργο ο πρώτος επιλαχών που είναι ο Ακτωρας ή να επανα-προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Στην περίπτωση της μαρίνας ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής 218 θέσεων, στην περιοχή του πρώτου προβλήτα ο διαγωνισμός έχει περάσει στη δεύτερη φάση αλλά εκτιμάται ότι δεν θα έχουμε ανάδοχο πριν το 2013.

Για το σιδηροδρομικό δίκτυο τώρα εκτιμάται   πως η κατασκευή θα δοθεί πιθανώς στον παραχωρησιούχο, σημείο στο οποίο διαθέτουν πλεονεκτήματα η κινεζική και η ρωσική πλευρά. Το θέμα της μεταφοράς του τελωνείου εντός του χώρου του λιμανιού (επί χρόνια βρισκόταν εκτός) εκτιμάται ότι θα προχωρήσει άμεσα.

Υπενθυμίζεται πως Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος η θητεία του οποίου ανανεώθηκε πρόσφατα είναι ο Στυλιανός Αγγελούδης διευθυντής πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2012 η διακίνηση εμπορευματοκιβώτιων σημείωσε αύξηση 3,21% (σε teu), η κίνηση συμβατικού φορτίου αύξηση 72,02% στα χύδην φορτία, μείωση 30,16% στο γενικό φορτίο και μείωση 7,14% στην κίνηση των εμπορευμάτων με οχηματαγωγά πλοία. Η επιβατική κίνηση παρουσίασε αύξηση 12,95% και η κίνηση των πλοίων σε αριθμό μείωση 10,83%.

Ο κύκλος εργασιών σε επίπεδο εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο ανήλθε σε 27.243.373 € έναντι 24.367.349 € του αντίστοιχου εξαμήνου του 2011, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 11,8%. Η μεταβολή αυτή προέρχεται κατά κύριο λόγο από την αύξηση της διακίνησης συμβατικού φορτίου. Παρά την μικρή αύξηση κατά 3,21% στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων, τα συνολικά έσοδα του ΣΕΜΠΟ παρουσιάζουν οριακή μείωση κατά 0,77%, που αποδίδεται στη της μείωση των λοιπών εσόδων του ΣΕΜΠΟ (π.χ. μείωση στα αποθήκευτρα 22,89%).

Τα λοιπά έσοδα κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής μαζί με τα χρηματοοικονομικά έσοδα της ίδιας περιόδου ανέρχονται σε 3.314.861 €, εκ των οποίων ποσό 2.654.278 € είναι έσοδα από εκμετάλλευση κεφαλαίων(+62,67%). Τα έξοδα ανήλθαν στα 17.852.751 € έναντι 20.659.134 € μειωμένα κατά 13,58%.

Η Ο.Λ.Θ Α.Ε συστήθηκε το 1999, με την μετατροπή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης» σε ανώνυμη εταιρία, σύμφωνα με τον νόμο 2688/1999, τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, διέπεται από τις διατάξεις του ν.2688/89, είναι κοινής ωφέλειας και έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας Λιμενικής Ζώνης του Λιμένος της Θεσσαλονίκης, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, για 50 χρόνια.

Πηγη


Πηγή:www.capital.gr
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah