Αρχές Μαΐου ξεκινούν και πάλι οι διαδικασίες πώλησης του ΟΛΠ

22 Απρ 2015



Η αξιοποίηση θα προχωρήσει με το ξεπάγωμα του σχετικού διαγωνισμού για την πώληση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Αλλεπάλληλες εξελίξεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. Αξιοποίηση που θα προχωρήσει με το ξεπάγωμα του σχετικού διαγωνισμού για την πώληση ποσοστού όχι χαμηλότερου του 51%. Η επανεργοποίηση του διαγωνισμού για τον ΟΛΠ ήταν άλλωστε και το αντικείμενο επιστολής που εστάλη την Τετάρτη από το ΤΑΙΠΕΔ προς την Cosco και τις άλλες εταιρείες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Το ύψος του ποσοστού που τελικά θα διατεθεί, αλλά και άλλες λεπτομέρειες, παραμένει πάντως υπό συζήτηση που συνδέεται ώς ένα βαθμό και με τις εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνητικού συνασπισμού.
Οι πολιτικές και όχι μόνον εξελίξεις που επιβεβαιώνουν την επανεκκίνηση της διαδικασίας είναι: Πρώτον, η τηλεφωνική συνομιλία του Κινέζου πρωθυπουργού με τον Ελληνα ομόλογό του την Τρίτη του Πάσχα. Δεύτερον, η επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ προς την Cosco και τις υπόλοιπες εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον διαγωνισμό, την επομένη. Τρίτον, η εκ νέου συμμετοχή κινεζικού fund στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου την Τετάρτη. Τέταρτον, οι διεργασίες για τη σύσταση κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας - Κίνας, που συμφώνησε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Ζου Ξιαολί με την πρόεδρο της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου τη Μεγάλη Πέμπτη, ώστε να ενημερωθούν οι βουλευτές για τις θετικές επιπτώσεις από τη δραστηριοποίηση της Cosco στον Πειραιά. Και, πέμπτον, οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, ο οποίος ανακοίνωσε πως οι αποφάσεις για τον Πειραιά λαμβάνονται σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, παραπέμποντας στο Μαξίμου.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω εξελίξεων και υπό τη συνεχή και έντονη πίεση της Κίνας να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την πώληση ποσοστού της εισηγμένης ΟΛΠ Α.Ε., η κυβέρνηση επιχειρεί ταυτόχρονα να «επαναλανσάρει» επικοινωνιακά το project. Το χρονοδιάγραμμα για την όλη διαδικασία ξεκινά εκτός απροόπτου, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στις αρχές Μαΐου.

Στην τηλεφωνική συνομιλία Αλ. Τσίπρα - Λι Κετσιάνγκ, η οποία προετοιμαζόταν διπλωματικά από τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο Ελληνας πρωθυπουργός σύμφωνα με κινεζικές πηγές, διαβεβαίωσε τον Κινέζο ομόλογό του πως η Αθήνα «υποστηρίζει σθεναρά και επιταχύνει ενεργά το project της συνεργασίας στον Πειραιά, εκφράζοντας την ελπίδα πως η Ταχεία Γραμμή Ξηράς - Θάλασσας μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν». Εισέπραξε μάλιστα για μια ακόμη φορά το μήνυμα πως είναι η διεύρυνση της συνεργασίας στον Πειραιά που «θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη άλλων κινεζικών εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα».
Η κινεζική διπλωματική αποστολή στην Αθήνα, εν τω μεταξύ, περιμένει τη σύσταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Κίνας, προκειμένου να την ξεναγήσει στις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά και να την ενημερώσει για τα ήδη καταγεγραμμένα αλλά και τα δυνητικά οφέλη της συνεργασίας αυτής.
Οσον αφορά το μοντέλο αξιοποίησης που τελικά τροχοδρομείται, προβλέπει διατήρηση του πλαισίου του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, που βρίσκεται στη δεύτερη φάση του, με κάποιες τροποποιήσεις των όρων του, που όμως δεν θα αφήνουν νομικά ακάλυπτο έναντι αξιώσεων όλων των υποψηφίων, ακόμα και αυτών που δεν προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση, το ΤΑΙΠΕΔ. Το 51% φέρεται να είναι δεδομένο, ενώ εξετάζεται και η συμπερίληψη εκχώρησης δικαιωμάτων πρώτης άρνησης ή άλλης option αγοράς για το υπόλοιπο 23% περίπου, που θα διατηρήσει το Δημόσιο, στον επενδυτή που θα ανακηρυχθεί πλειοδότης. Παράλληλα, ο επενδυτής θα δεσμευτεί με τη νέα σύμβαση παραχώρησης, για συγκεκριμένες επενδύσεις, αλλά και για εργασιακά και άλλα θέματα δημοσίου και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν και η Maersk, η Ports America, η ICTS και η Utilico.

kathimerini.gr
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah