ΕΥΡΩ-ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ: KΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΓΥΨΟ

21 Ιουν 2013

«Κοινωνική Ευρώπη: είδος προς εξαφάνιση;» είναι ο τίτλος άρθρου που συνυπογράφουν την Πέμπτη στη βελγική εφημερίδα Le Soir οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων και των βελγικών συνδικάτων CSC και CGSLB.

Οι συντάκτες επισημαίνουν στο άρθρο τους ότι η πολιτική λιτότητας έχει προκαλέσει πανωλεθρία και πως κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 27ης-28ης Ιουνίου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τον οδικό τους χάρτη στην κατεύθυνση μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης.


Υπό τον υπότιτλο «Μανιφέστο για μια πραγματική ‘κοινωνική έκτακτη ανάγκη’», σχολιάζουν ότι αν και το ΔΝΤ έχει αναγνωρίσει τα λάθη του στις οικονομικές προβλέψεις του για τις επιπτώσεις της λιτότητας και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας αναφέρεται στον κίνδυνο κοινωνικής αστάθειας που μπορεί να προκαλέσει η λιτότητα, οι πολιτικοί δείχνουν μεν ενδιαφέρον για την κοινωνική διάσταση στην Ευρώπη αλλά επιμένουν στη λιτότητα.

Από την πλευρά τους, συνεχίζουν οι συνδικαλιστές, «οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι πληρώνουν το κόστος της κρίσης με κοινωνικές εντάσεις, 25% ανεργία των νέων και αυξανόμενες ανισότητες. Παράλληλα με αυτή την ανθρώπινη και κοινωνική πανωλεθρία, αυξάνεται ανησυχητικά η μισαλλοδοξία και η ξενοφοβία, όπως αποδεικνύεται από την άνοδο των εθνικιστικών αντιευρωπαϊκών κομμάτων σε πολλά κράτη μέλη». Επισημαίνουν εξάλλου ότι πλέον μόνο το 30% των Ευρωπαίων έχει θετική εικόνα για την Ευρώπη.

Πριν από ένα χρόνο, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων κατέθεσε το δικό της Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη όπου αναφέρονται λεπτομερώς «τα αναγκαία μέτρα για να μπει ένα τέλος σε αυτή την καθοδική πορεία και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των λαών.

Η προστασία του δικαιώματος στην εργασία, της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων και των ανέργων, η οικονομική ανάκαμψη που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της δικαιότερης φορολόγησης, η στήριξη των δημόσιων υπηρεσιών ή ακόμα και ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών προκειμένου να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις αναδυόμενες χώρες ήταν κάποια από τα θέματα που περιλαμβάνονταν στις προτάσεις τους», συμπληρώνουν.
http://www.enet.gr/
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah