Βρέθηκε δεύτερος υποψήφιος για τον ΟΛΠ

11 Νοε 2013

του Φώτη Κόλλια
Επενδυτικός όμιλος από τη Νέα Ζηλανδία μπαίνει σφήνα στην Cosco στη διεκδίκηση του ΟΛΠ. Ποιο είναι το προφίλ του και ποιος εμφανίζεται ως μεσολαβητής. Και η προσπάθεια να προχωρήσει ο διαγωνισμός. 

Βρέθηκε δεύτερος υποψήφιος για τον ΟΛΠ– Ποιος είναι ο... κουμπάρος
Επίσημη επιστολή με την οποία εκδηλώνει ενδιαφέρον για τον ΟΛΠ έστειλε στο υπουργείο Ναυτιλίας επενδυτικός όμιλος από τη Νέα Ζηλανδία με σημαντική παρουσία και στην ευρωπαϊκή αγορά. Μολονότι εκ πρώτη όψεως το ενδιαφέρον το ομίλου εταιρειών Morrison & Co και ICM Limited φαίνεται πως ήρθε «από το πουθενά» στην αγορά υποστηρίζουν πως υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Ελλάδας. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Ζαγοραίο, πρόεδρο της Alpha Trust Ανδρομέδα ο οποίος είναι και πρόεδρος του εισηγμένου στο Λονδίνο επενδυτικού οχήματος (fund) Utilico Emerging Markets που βρίσκεται υπό τη διαχείριση του νεοζηλανδέζικου ομίλου.
Η Utilico, με υπό διαχείριση κεφάλαια περί τα 675 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, έχει τοποθετημένο περί το 22% των διαθεσίμων της σε διαχειριστές λιμένων ανά τον κόσμο. Μεταξύ άλλων είναι εκ των ισχυρών μετόχων (με 8,7%) της International Container Terminal Services (ISTS) από τις Φιλιππίνες που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ. Ο κ. Ζαγοραίος παραμένει senior adviser του επενδυτικού ομίλου Lazard Asset Management στον οποίο εργάστηκε για πολλά χρόνια, ενώ υπήρξε και πρόεδρος του Δ.Σ. της ProBank.
Η Morrison & Co διαχειρίζεται τον εισηγμένο επενδυτικό όμιλο Infratil Limited ο οποίος έχει παρουσία στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας (ηλεκτροπαραγωγή και φυσικό αέριο) στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Ο όμιλος Infratil, με χαρτοφυλάκιο περί τα 4 δισ. δολάρια Νέας Ζηλανδίας, ελέγχει και τα αεροδρόμια Wellington στη Νέα Ζηλανδία και Γλασκόβης και Κέντ στην Μεγάλη Βρετανία. Η διοίκηση του ομίλου έχει ανακοινώσει πως επιδιώκει να πωλήσει τις συμμετοχές της στα βρετανικά αεροδρόμια. Στις 15 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε πως το αεροδρόμιο της Γλασκώβης πωλείται σε εταιρεία που ελέγχεται από την Ann Gloag, μία εκ των συνιδρυτών του πολυεθνικού ομίλου Stagecoach Group που δραστηριοποιείται στον τομέα των μεταφορών.
Οι Νεοζηλανδοί μπορεί να μη διαθέτουν στον Πειραιά την πρόσβαση της Cosco η οποία θεωρείται ως η επικρατέστερη για την εξαγορά του ΟΛΠ, αλλά έχουν σοβαρές συνεργασίες και ισχυρή διεθνή παρουσία. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν αγοράσει ποσοστό του μοναδικού διυλιστηρίου της Νέας Ζηλανδίας (της Z-Energy) μαζί με το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το New Zealand Super Fund.
Η διαχείριση λιμένων φαίνεται πως αποτελεί μια από τις προτεραιότητές τους, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις παρουσιάσεις στην φετινή εκδήλωση για τους επενδυτές. Στον έλεγχό τους βρίσκονταν λιμάνια της Αυστραλίας όπως το Πόρτλαντ. H Infratil έχει σοβαρή παρουσία στην ενεργειακή αγορά της Αυστραλίας μέσω των TrustPower, Infratil Energy Australia και Lumo. Διαχειρίζεται, επίσης, τον οργανισμό αστικών μεταφορών της Νέας Ζηλανδίας.
Για να προχωρήσει ο διαγωνισμός πώλησης του 67% του ΟΛΠ πρέπει, πάντως, να βρεθεί φόρμουλα με την Κομισιόν για την αλλαγή στη σύμβαση παραχώρησης με την Cosco. Με την τροποποίηση οι Κινέζοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να κατασκευάσουν το δυτικό τμήμα του λιμανιού επενδύοντας 230 εκατ. ευρώ, με βάση τη συμφωνία που είχε εξαγγελθεί από το καλοκαίρι.

ΠΗΓΗ
 
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah