Η Κομισιόν ακύρωσε τα επιχειρήματα Ελλάδας- ΣΕΠ

16 Ιουν 2015


Άκαρπη ήταν η συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζόμενων στον ΟΛΠ με την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία παραπέμπει την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στη νέα διοίκηση του Οργανισμού ενώ έχει προκαλέσει αίσθηση η αποκάλυψη από το Pireas2day.gr της επίσημης Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ακύρωση μέσα σε 4 μήνες των φορο- προνομίων της Cosco.

Έγκυρες πηγές εξηγούσαν ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια άλλων ελιγμών, προσφυγών ή καθυστερήσεων για την εφαρμογή της Απόφασης διότι έθεσε, πολλές φορές μαζί με την Cosco, όλη την επιχειρηματολογία της, η οποία αξιολογήθηκε και κρίθηκε.

Ανάμεσα στην επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς ήταν και οι περιπτώσεις άλλων συμβάσεων, όπως της γέφυρας του Ρίου- Αντίρριου και της Αττικής Οδού, για τις οποίες η Κομισιόν απαντάει ότι δεν έχει αποφανθεί πως δεν αποτελούν «κρατικές ενισχύσεις»….

«Όσον αφορά τις περιπτώσεις της Αττικής Οδού και της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, η Επιτροπή επισημαίνει ότι, έστω και αν είχε συμπεριληφθεί στην περιγραφή των κρατικών μέτρων που αφορούσαν εκείνα τα έργα σύνοψη των φορολογικών διατάξεων που εφαρμόστηκαν στις εν λόγω παραχωρήσεις, η Επιτροπή δεν έλαβε θέση ρητά για τις διατάξεις αυτές, αλλά αρκέστηκε στην αξιολόγηση του κατά πόσον η κρατική στήριξη για το έργο ήταν η ελάχιστη αναγκαία, καθώς και κατά πόσον η διενεργηθείσα διαγωνιστική διαδικασία κατέληξε στην επίτευξη της τιμής της αγοράς (…) Το γεγονός ότι η Επιτροπή έλαβε τις σχετικές συμβάσεις παραχώρησης που αναφέρονταν σε μερικές φορολογικές απαλλαγές κατά τη διάρκεια της κοινοποίησης δεν σημαίνει ότι η Επιτροπή τις εξέτασε από πλευράς κρατικών ενισχύσεων ή ότι έλαβε θέση για τον χαρακτήρα αυτών των μέτρων. Σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου, η Επιτροπή θα πρέπει σαφώς και ρητά να λάβει θέση για κάποια μέτρα, ώστε οι δικαιούχοι να θεωρήσουν ότι τα μέτρα αυτά δεν ενέχουν στοιχεία κρατικής ενίσχυσης. Το ότι δεν έλαβε θέση η Επιτροπή δεν σημαίνει ότι ενέκρινε τα εν λόγω μέτρα».

Έτσι, όπως έλεγαν στο Pireas2day.gr έγκυρες πηγές, η Ελλάδα εάν αποφασίσει να καθυστερήσει να ακυρώσει τις φοροαπαλλαγές και να εισπράξει τα οφειλόμενα από την Cosco θα βρεθεί απέναντι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αντιμετωπίζοντας την επιβολή προστίμου!

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ σε κοινή ανακοίνωσή τους με αφορμή την έκδοση της επίσημης Απόφασης της Κομισιόν σημειώνουν τα εξής:

«Εδώ και δύο μήνες κατ’ επανάληψη είχαμε δημοσιοποιήσει την επικείμενη απόφαση, αφού είχε εκδοθεί δελτίο τύπου από την ΕΕ. Δυστυχώς, τόσο η σημερινή Κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες, αλλά και η COSCO και τα παπαγαλάκια αυτής είχαν πάθει ΑΦΩΝΙΑ.
Τώρα τα ψέματα τελείωσαν και η μεγάλη επένδυση της COSCO απομυθοποιείται»

«Είναι αυτονόητο ότι απαιτείται συνολική επανεξέταση της παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ και των «Φιλικών Διακανονισμών» που ακολούθησαν.
Είναι, επίσης, επιβεβλημένο να σταματήσει κάθε ενέργεια σχετικά με τους διαγωνισμούς πώλησης των μετοχών, τόσο του ΟΛΠ, όσο και του ΟΛΘ, αφού, εκτός των άλλων ουσιαστικών λόγων, σ’ αυτούς τους διαγωνισμούς είναι εμπλεκόμενη η COSCO.
Καλούμε την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να αναλάβουν τις ευθύνες τους  και να πράξουν το αυτονόητο.
Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία στην Κυβέρνηση στο θέμα πώλησης των Λιμανιών.
Οι εργαζόμενοι θα περιφρουρήσουν το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των Λιμανιών, όπως άλλωστε επιβάλλει το Σύνταγμα της χώρας», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι

Στο μεταξύ, το πρωί της Δευτέρας αντιπροσωπεία της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα για το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων των εργαζομένων του ΟΛΠ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων ζήτησαν, εφ’ όσον δεν υπάρχει από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ πρόβλημα με την ουσία των ΣΣΕ και την εξακολούθηση σε ισχύ των όρων και των ρυθμίσεων της προηγούμενης ΣΣΕ, η οποία βρίσκεται στον τελευταίο μήνα της μετενέργειας, η νέα ΣΣΕ πρέπει να ολοκληρωθεί (απόφαση ΔΣ/ΟΛΠ και υπογραφή ) πριν την ΓΣ/ΟΛΠ της 22/6/2015.

«Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, παρ’ όλο που δεσμεύτηκε ότι ως βασικός μέτοχος δεν διαφωνεί με τους όρους και την διετή διάρκεια των ΣΣΕ, όπως έχει συμφωνηθεί, μας είπε ότι αυτή θα εγκριθεί από το νέο ΔΣ/ΟΛΠ, αμέσως μετά την ΓΣ/ΟΛΠ», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των εργαζόμενων, οι οποίοι σημειώνουν τα εξής:
«Θεωρούμε ότι, εφ’ όσον είναι ειλικρινής, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ολοκληρωθεί το θέμα εντός της εβδομάδος και πριν την Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Οι όποιες δικαιολογίες και προσχήματα, ακόμα και διενέξεις, δεν μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την ανασφάλεια των εργαζομένων.
Επίσης, ζητάμε επιτακτικά την άμεση ολοκλήρωση των ΣΣΕ των άλλων Λιμανιών, θέμα το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα, παρ’ όλο που έχουν γίνει επανειλημμένες συζητήσεις με τον Υπουργό Ναυτιλίας και το ΤΑΙΠΕΔ».

Για να διαβάσετε την ανάρτηση του Pireas2day.gr με ολόκληρο το κείμενο της Απόφασης πατήστε εδώ
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah