Ευχαριστούμαι δεν θα πάρουμε " ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ "

29 Ιουν 2015


Ιδού το καταστροφικό «πακέτο» μέτρων των θεσμών

Ένα εξοντωτικό «πακέτο» μέτρων, με περικοπές μισθών και συντάξεων, απελευθέρωση των απολύσεων, στον ιδιωτικό τομέα, νέα φοροεπιδρομή σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και διευκόλυνση των κατασχέσεων πρώτης κατοικίας και των πενιχρών εισοδημάτων των πολιτών, παρουσίασαν οι «θεσμοί» στην κυβέρνηση, οδηγώντας την σε αποχώρηση από το τραπέζι του διαλόγου.

Ολόκληρο το πακέτο μέτρων δόθηκε στη δημοσιότητα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αυτές οι προτάσεις παρουσιάστηκαν το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroup της 27ης Ιουνίου 2015.

«Δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση μεταφέροντας εμφανώς το… βάρος της αποχώρησης στην ελληνική κυβέρνηση ακολουθώντας τη γραμμή «Σόϊμπλε».

Ας δούμε, όμως, μερικά από τα βασικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνει η πρόταση των θεσμών και καλούμαστε με το δημοψήφισμα της Κυριακής να δεχτούμε ή να απορρίψουμε:

1.    Αύξηση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων για το 2015 και προκαταβολή 100% του φόρου για τα εταιρικά εισοδήματα καθώς και τα ατομικά φορολογικά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών.
Κατάργηση της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών.
Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τους αγρότες στο πετρέλαιο κίνησης και μείωση κατά 50% των χρημάτων, που διατίθενται για επιδότηση δαπανών πετρελαίου θέρμανσης.
Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 και το 2016.

2.    Κατάργηση των εκ των προτέρων ελέγχων του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου και του μέτρου των υπόλογων λογαριασμών (σ.σ. ;)

3.    Αύξηση του  ποσοστό του φόρου χωρητικότητας (tax tonnage) και η σταδιακή κατάργηση των ειδικών φορολογικών μέτρων της ναυτιλίας

4.    Μείωση κατά 50% στην τιμή των «εκτός πατέντας» φαρμάκων και κατά 32,5% της τιμής των γενόσημων φαρμάκων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (σ.σ. το μέτρο θα ευνοήσει το εισαγόμενο φάρμακο σε βάρος του ελληνικού).

5.    Αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 26% έως 28%
• Την εισαγωγή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις
• Τη διεξαγωγή δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση των αδειών λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών και τη χρήση των αντίστοιχων εισφορών των σχετικών συχνοτήτων.
• Επέκταση της  εφαρμογής του φόρου πολυτελείας στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και αύξηση του ποσοστού από 10% έως 13%, με ισχύ από τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2014.

6.    Μείωση των κύριων συντάξεων, με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου του 2010 και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, που όπως έχουν δείξει οι μελέτες θα οδηγήσουν σε «σφαγή» των επικουρικών συντάξεων στα 80 €!.

7.    Μείωση κατά 10% της σύνταξης για κάθε έτος, που κάποιος θα βγαίνει νωρίτερα στη σύνταξη.

8.    Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους από το τέλος Δεκεμβρίου του 2019.
Αυτό θα ξεκινήσει αμέσως ό, τι αφορά το 20% των δικαιούχων με τις λεπτομέρειες της σταδιακής κατάργησης που θα συμφωνηθούν με τα θεσμικά όργανα.

9.    Πάγωμα του μηνιαίου εγγυημένου ανταποδοτικού ορίου συντάξεων σε ονομαστικούς όρους μέχρι το 2021.

10.    Αύξηση των εισφορών  υγείας για τους συνταξιούχους από 4% έως 6% κατά μέσο όρο και να επεκταθεί σε επικουρικές συντάξεις

11.    Ένταξη όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα από την 1η Ιανουαρίου 2016 στο Ενιαίο μισθολόγιο, με απόλυτη εξίσωση μισθών, με νέα νομοθεσία, που θα θεσμοθετηθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

12.    Μείωση αδειών, ημερήσιας αποζημίωσης, έξοδα ταξιδιού και άλλες παροχές από την 1η Ιανουαρίου 2016.

13.    Για ειδοποίηση κατάσχεσης, να εγκρίνει νομοθεσία για την εξάλειψη του ανωτάτου ορίου 25% (ακατάσχετο) για μισθούς και συντάξεις και να μειώσει όλα τα κατώτατα όρια των € 1.500.

14.    Να ξεκινήσουν μια διαδικασία διαβούλευσης παρόμοια με εκείνη που προβλέπεται για τον προσδιορισμό του επιπέδου του κατώτατου μισθού (άρθρο. 103 του Νόμου 4172/2013) για την αναθεώρηση των υφιστάμενων πλαισίων των ομαδικών απολύσεων, συνδικαλιστικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές αλλού στην Ευρωπη.

15.    Δεν θα γίνει καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από την ολοκλήρωση της επανεξέτασης και σε κάθε περίπτωση όχι πριν από το τέλος του 2015.
Όλες οι προτεινόμενες αλλαγές στις νομοθετικών πλαισίων θα πρέπει να εγκριθεί μόνο σε συμφωνία με την ΕΚ / ΕΚΤ / ΔΝΤ.

16.    Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, των περιφερειακών αεροδρομίων, του ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΤΕ,  του «Ελληνικού» κ.α.

Για όλα αυτά αναφέρονται τα εξής:
• Για να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των προσφορών, οι αρχές θα προχωρήσουν τις εκκρεμείς δράσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται για τα περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Εγνατία, τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού (ο ακριβής κατάλογος στο Τεχνικό Μνημόνιο).
Αυτός ο κατάλογος των δράσεων που ενημερώνεται τακτικά και η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι όλες οι εκκρεμείς δράσεις έγκαιρη εφαρμογή τους.
• Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν δεσμευτικές ημερομηνίες προσφορά για τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη λιμάνια της το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου 2015, και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ROSCO, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στους όρους των προσφορών.
• Η κυβέρνηση θα μεταβιβάσει τις μετοχές του δημοσίου στον ΟΤΕ προς το ΤΑΙΠΕΔ.
• Να προχωρήσει στην πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων με τους σημερινούς όρους με τον πλειοδότη νίκης που έχουν ήδη επιλεγεί.

 pireas2day
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah