Η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ πρώτο μεταρρυθμιστικό τεστ!

29 Οκτ 2014

grammatidis synentefksh• Συνέντευξη του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου
Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Μεταρρυθμίσεις - Απασχόληση – Ανάπτυξη» οργανώνει την Τετάρτη στο ΕΒΕΠ το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (ΕΕΕ). Με αφορμή την εκδήλωση, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής του ΕΕΕ Γιάννος Γραμματίδης παραχώρησε την ακόλουθη συνέντευξη:

  • Κύριε Γραμματίδη με αφορμή την ενδιαφέρουσα ανοιχτή συζήτηση που συνδιοργανώνεται στο Επιμελητήριο του Πειραιά θα θέλαμε να μας τονίσετε την λόγο επιλογής του Πειραιά για να συζητήσετε θέματα όπως η Ανάπτυξη και η μεταρρύθμιση;
Οφείλω να ομολογήσω ότι ο Πειραιάς είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας μας στα μεγάλα κέντρα. Ξεκινήσαμε πριν από λίγες μέρες με την Τρίπολη, τώρα ο Πειραιάς, μετά το Ρέθυμνο, η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη κ.α. Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται σε συνεργασία με τα τοπικά επιμελητήρια καλούνται δε όλοι οι φορείς και οι πολίτες με ελεύθερη είσοδο. Ο Πειραιάς είναι σημαντικός για μας, αλλά και για την ελληνική οικονομία. Είναι ένα από τα μεγάλα ναυτιλιακά κέντρα που συνδυάζει το εμπόριο, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τη βιοτεχνία και τη βιομηχανία και που μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας. Στον Πειραιά έγινε το πρώτο μεταρρυθμιστικό τέστ με την αποκρατικοποίηση του εμπορευματικού μέρους του ΟΛΠ με μεγάλη επιτυχία. Είναι σημαντικός επίσης για τις μεταφορές και τα logistics, τομείς ιδιαίτερα σημαντικοί για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

  • Τα τελευταία χρόνια στο λιμάνι γίνονται επενδύσεις από παγκόσμιους κολοσσούς σε ποιο βαθμό πιστεύεται ότι συμβάλουν στην ανάπτυξη και στην απασχόληση; Επίσης, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι παράγοντας ανάπτυξης και με ποιές προϋποθέσεις;
Συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό γιατί τοποθετούν τον Πειραιά, αλλά και τη χώρα στον χάρτη των διεθνών μεταφορών φορτίων κι επιβατών. Μόνο με την ανάπτυξη των υποδομών, την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού νηολογίου και την ανάπτυξη του τουρισμού, μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και μέσα από τον σχεδιασμό ενός τοπικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης με τη συνεργασία με όλων των φορέων να στηριχθεί η ανάπτυξη. Σημαντική συμβολή σε αυτό θα έχουν και οι μεταρρυθμίσεις που προϋπόθεση επιτυχίας τους είναι ο ορθολογικός σχεδιασμός τους. Η ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρομικών μεταφορών και η οργανική σύνδεσή τους με το λιμάνι θα αυξήσουν την εμπορευματική του κίνηση από και προς όλη την Ελλάδα.

  • Η ναυτιλία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες στην συμβολή του ΑΕΠ. Ποιά μέτρα θα προτείνατε ώστε να συμβάλει περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη του χώρας μας, είναι θέμα μόνο φορολογικών διευκολύνσεων ;
Σίγουρα δεν είναι μόνο θέμα φορολογικών διευκολύνσεων. Είναι συνδιασμός μέτρων που περιλαμβάνουν τόσο μέτρα για την εμπορική μας ναυτιλία όσο και για την ακτοπλοϊα και την κρουαζιέρα. Σε σχέση με την εμπορική ναυτιλία βασική επιδίωξη πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της ναυτιλιακής εκπαίδευσης (ενός παραδοσιακού αλλά και απαιτητικού επαγγέλματος όπου η χώρα μας έχει ιστορικά διακριθεί), η προσέλκυση και διατήρηση των νέων στο επάγγελμα (ιδιαίτερα σε περιόδους αύξησης της ανεργίας αλλά και των ποσοστώσεων Ελληνικών πληρωμάτων), προώθηση της χρήσης κι εκμετάλλευσης εμπορικών λιμένων από ιδιώτες επενδυτές όπως έγινε στην περίπτωση του λιμένα του Πειραιά και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού νηολογίου με δέλεαρ την ευνοϊκότερη φορολόγηση, τις ταχύτερες κι απλούστερες διαδικασίες σημαιοδότησης κ.α. Σε σχέση με την ακτοπλοϊα και την κρουαζιέρα χρειάζεται να εκσυγχρονισθούν οι λιμενικές υποδομές των νησιωτικών προορισμών της χώρας ώστε να μπορούν να υποδέχονται και μεγάλα κρουαζιερόπλοια βοηθώντας έτσι και την ανάπτυξη του τομέα του home port, να υιοθετηθεί ένα σύστημα που θα αποσυμφορήσει τις προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων, να επεκταθούν τα δρομολόγια προς Τουρκία, Ερυθρά Θάλασσα και Μαύρη Θάλασσα, να εστιάσουμε στη μεταφορά φορτηγών σε υφιστάμενες και νέες γραμμές με τη βοήθεια των προγραμμάτων στήριξης της ΕΕ, να υλοποιηθεί άμεσα το ηλεκτρονικό μητρώο σκαφών αναψυχής κ.α.

  • Πείτε μας για το ρόλο του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής & Δημόσιας Διακυβέρνησης και με τι τρόπο μπορεί ενισχύσει την επιχειρηματικότητα στην ελληνική οικονομία, να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και την απασχόληση, τομείς που έχει ανάγκη η εγχώρια οικονομία;
Σκοπός του Ινστιτούτου είναι ο σχεδιασμός προτάσεων για την οικονομία αλλά και για την καλύτερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Προτάσεων που έχουν στόχο να προτείνουν μέτρα αύξησης της απασχόλησης, να αρθούν οι στρεβλώσεις της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης με τελικό αποτέλεσμα να διευκολυνθεί τόσο η επιχειρηματικότητα όσο και η καθημερινή ζωή του πολίτη. Να γίνει δηλαδή η οικονομία πιο ανταγωνιστική και το κράτος πιο ευέλικτο και χρήσιμο στην οικονομική και κοινωνική διαδικασία. Μεταφέρουμε τις προτάσεις αυτές στο πολιτικό προσωπικό της χώρας και τις υποστηρίζουμε μέχρις ότου υλοποιηθούν. Παράλληλα, ερχόμαστε σε επαφή με τους πολίτες, συζητάμε μαζί τους πάνω στην έννοια και στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, βοηθάμε στην άρση παρεξηγήσεων και μεταφέρουμε τις απόψεις τους σε κάθε επίπεδο λήψης αποφάσεων. Προσπαθούμε να είμαστε καταλύτες αλλαγών.

portnet.gr
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah