«Μάχη» παρασκηνίου για τα Λιπάσματα

20 Οκτ 2015


Μαίνεται «μάχη» παρασκηνίου για να ανατραπεί στο «και πέντε» η κυβερνητική απόφαση, που ανακοινώθηκε δια στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την οποία εξαιρείται από την παραχώρηση του ΟΛΠ το παράκτιο μέτωπο της Δραπετσώνας αλλά όπως φαίνεται το θέμα από πλευράς κυβέρνησης έχει «κλειδώσει».

Όπως έχει γράψει το Pireas2day.gr δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι  οι πρώτες έντονες αντιδράσεις κατά της εξαίρεσης έφτασαν στο Μαξίμου από την Εθνική τράπεζα, η οποία είναι ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης έκτασης (περίπου 241 στρέμματα), από το σύνολο των περίπου 660 στρεμμάτων, που συγκροτεί τη λεγόμενη λιμενοβιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας- Κερατσινίου.

Η έκταση της Εθνικής, στην οποία βρισκόταν το εργοστάσιο Λιπασμάτων, αποτελεί τη φυσική συνέχεια του παράκτιου μετώπου, το οποίο, όπως φαίνεται, έχουν βάλει στο «μάτι» και διάφορα συμφέροντα βάζοντας στο «παιγνίδι» και τους δύο εκπροσώπους της τρόϊκας στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκεκριμένα, το περασμένο Σάββατο 17/10 η εφημερίδα «Επένδυση» έγραψε ολοσέλιδο ρεπορτάζ για το μεγάλο ενδιαφέρον, που έχει για το θέμα, το μετοχικό hedge fund Landsowne Partners, το οποίο κατέχει, από το 2004, το 8% των μετοχών του ΟΛΠ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου Ντέϊβιντ Κρέγκεν θεωρεί ότι «μια τέτοια πορεία δράσης θα είναι επιζήμια για το συμφέρον των μετόχων και επηρεάζει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου» αν και το ενδιαφέρον τους για την υπόθεση του ΟΛΠ εντοπίζεται στις προσδοκίες του fund να εισπράξει υπεραξίες από το υπερτίμημα των υποψήφιων επενδυτών και να έρθουν σε συμφωνία για εξαγορά των μετοχών τους.

Πάντως, είναι προφανές ότι ο κ. Κρέγκεν δεν έχει ενημερωθεί σωστά για το όλο θέμα καθώς φέρεται να αναφέρεται σε εκτάσεις του ΟΛΠ που θα παραχωρηθούν στους Δήμους ενώ στην πραγματικότητα είναι εκτάσεις του Δημοσίου, που έχουν παραχωρηθεί για χρήση στον ΟΛΠ και τώρα θα παραχωρηθούν στους Δήμους. Δηλαδή, ο ΟΛΠ δεν στερείται κάποιο περιουσιακό στοιχείο ενώ όλοι οι ενδιαφερόμενοι γνώριζαν ότι το τι θα παραχωρηθεί τελικά θα οριστεί στη νέα Σύμβαση Παραχώρησης.

Πάντως, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη Δραπετσώνα ως «το μόνο μέρος, όπου μπορεί να αναπτυχθεί μελλοντικά το λιμάνι (σ.σ. προφανώς το επιβατικό) και μαζί του τα κέρδη του αλλά και η απασχόληση στον Πειραιά», πράγμα, που προφανώς δεν ενδιαφέρει το εν λόγω fund αλλά κάποια άλλα συμφέροντα, τα οποία δεν εμφανίζονται, ακόμα, «ανοιχτά».

Ο δεύτερος βαθμός «πίεσης» φαίνεται να φτάνει μέχρι τους εκπροσώπους της τρόϊκας στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ καθώς το in.gr ανάρτησε, την Δευτέρα 19/10, δημοσίευμα, στο οποίο επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί προτίθενται να ζητήσουν εξηγήσεις για το σκεπτικό που οδήγησε στη συγκεκριμένη απόφαση».

«Λέγεται μάλιστα πως οι όποιες ενστάσεις αναμένεται να εκφραστούν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ που έχει συγκληθεί για μεθαύριο, Τετάρτη. Σε αυτό, οι δύο παρατηρητές της τρόικας που συμμετέχουν στο Δ.Σ., ο Κύπριος Ζ.Κοντολαίμης, και ο Γάλλος Φιλιπ Ντιμπουά, δεν αποκλείεται να θέσουν το θέμα, με το σκεπτικό ότι το "ξήλωμα" μέρους της περιουσίας του ΟΛΠ από τη παραχώρηση, συνιστά αλλαγή σε ουσιώδεις όρους ενός εν εξελίξει διαγωνισμού, και κινείται σε αντίθεση με τα όσα υπαγορεύει το Μνημόνιο που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή».

Κατά το ίδιο δημοσίευμα «αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το ΤΑΙΠΕΔ δεν ανήρτησε τελικά τη Παρασκευή στο "virtual data room" - ένα διαδικτυακό χώρο ο οποίος παρέχει στους συμμετέχοντες σε κάθε διαγωνισμό όλες τις τελευταίες πληροφορίες- το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης, ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να εκφράσουν την άποψή τους. Αυτό αναμένεται να συμβεί τελικά την Τετάρτη, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ»

Και προχωράει και πιο… κάτω αναφέροντας ότι «από εκεί και πέρα, κάποιοι δεν αποκλείουν ακόμη και αγωγές από μετόχους του ΟΛΠ (ξένους θεσμικούς, funds, Ασφαλιστικά Ταμεία), με το σκεπτικό ότι με την εξαίρεση της έκτασης και την παραχώρησή της στους Δήμους, απομειώνεται η περιουσία τους».

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση κάποιων προβλητών ορισμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών αν και παρά τα όσα δηλώνονται κατά καιρούς δύσκολα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε τέτοιου μεγέθους εγχειρήματα, με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία του κλάδου.

Αμετακίνητη η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ- Ερωτηματικά για τον ΟΛΠ

Όλες αυτές οι πιέσεις και άλλες που ασκούνται στο παρασκήνιο έχουν φτάσει στο «στόχο» τους, που δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση αλλά δεν φαίνεται να καταφέρνουν να αλλάξουν τις αποφάσεις, που όπως λένε κορυφαία στελέχη «έχουν κλειδώσει».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» την Κυριακή ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «θα υπάρξει και αυτή η εξαίρεση, προκειμένου μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία να υπάρξει ένας εξορθολογισμός της χαώδους κατάστασης στο λιμάνι του Πειραιά».

Ωστόσο, ερωτηματικά δημιουργούνται, για μια ακόμα φορά, για τον ΟΛΠ καθώς ο κ. Πιτσιόρλας αποκάλυψε ότι οι υπηρεσίες του Οργανισμού ήταν αντίθετες στην εξαίρεση της συγκεκριμένης έκτασης ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ΟΛΠ είχε αντιταχθεί και στην εξαίρεση της Πολιτιστικής Ακτής!....

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το σχέδιο της νέας Σύμβασης Παραχώρησης θα δινόταν στους τρεις ενδιαφερόμενους για τον ΟΛΠ μέχρι το βράδυ της Κυριακής ενώ όπως είπε οι προσφορές θα γίνουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
Ειδικά, πάντως, για το «καυτό» θέμα της Δραπετσώνας, ο κ. Πιτσιόρλας δήλωσε τα εξής:

«Σε σχέση με τις διεκδικήσεις των παραλιμένιων δήμων του Λιμένος Πειραιώς, πραγματοποιήσαμε μια προσπάθεια ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων τους. Δικό μας όριο στην ικανοποίηση αυτή ήταν να μη θιγεί η διαγωνιστική διαδικασία. Υπό αυτή την έννοια, από την αρχή ήμουν ανοιχτός να εξεταστεί το αίτημα του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την αξιοποίηση της περιοχής των Λιπασμάτων, παρόλο που υπήρχε εδραιωμένη διαφορετική άποψη των υπηρεσιών του ΟΛΠ. Η κυβέρνηση από την αρχή είχε καθαρή θέση στο θέμα, η οποία ήταν η εξαίρεση της συγκεκριμένης έκτασης, την οποία διατύπωσε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το ΤΑΙΠΕΔ φρόντισε να τεκμηριώσει τη θέση αυτή με τρόπο ώστε να μη θιγεί η διαγωνιστική διαδικασία. Με τον ίδιο τρόπο υπήρξαν και άλλες εξαιρέσεις από τη σύμβαση παραχώρησης που ικανοποιούν δίκαια αιτήματα των δήμων. Ετσι, θα υπάρξει και αυτή η εξαίρεση, προκειμένου μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία να υπάρξει ένας εξορθολογισμός της χαώδους κατάστασης στο λιμάνι του Πειραιά. Θεωρούμε ότι η προτεινόμενη λύση ικανοποιεί το δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και δεν θίγει τη διαγωνιστική διαδικασία, τα δικαιώματα των μετόχων –συμπεριλαμβανομένης της μειοψηφίας– και τέλος δεν θίγει τα προσδοκώμενα έσοδα της αποκρατικοποίησης».

ΠΗΓΗ
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah