«Μυστική» επίσκεψη Βαρουφάκη στη Cosco!

1 Μαρ 2015



Εν «κρυπτώ» επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της θυγατρικής της Cosco, ΣΕΠ ΑΕ, στο λιμάνι του Πειραιά πραγματοποίησε, την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παρουσία του πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, Ζου Ξιαολί.

Όπως έγραψε η «Καθημερινή», η οποία με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας ήταν μοναδικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία είχαν ενημερωθεί για την επίσκεψη και την κάλυψαν δημοσιογραφικά ο κ. Βαρουφάκης σε δήλωσή του υπογράμμισε πως «το μήνυμα που θέλω να στείλω σε όλα τα στελέχη της Cosco τα οποία εργάζονται γι’ αυτό το έργο, αλλά και σε εκείνους που παρακολουθούν από την Κίνα τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα συμπεριφέρεται στην Cosco, είναι πως προχωρούμε μπροστά και εδραιώνουμε νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για μια πολύ μακροπρόθεσμη και ιδιαίτερα κερδοφόρα συνεργασία».

Είναι άγνωστο γιατί ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε να πραγματοποιήσει, αιφνιδιαστικά, μια επίσκεψη στην προβλήτα της Cosco, χωρίς, μάλιστα, να έχουν ενημερωθεί- σύμφωνα με πληροφορίες- κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  στην περιοχή του Πειραιά και μάλιστα χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση πριν ή μετά την επίσκεψη.

Το θέμα αποκτάει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις εάν αληθεύουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι για την επίσκεψη του κ. Βαρουφάκη δεν είχαν ενημερωθεί ούτε καν συναρμόδιοι υπουργοί.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την «Καθημερινή»  ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τον Κινέζο πρέσβη και κορυφαία στελέχη της Cosco πως η Αθήνα επιθυμεί τη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο πλευρών. Απέφυγε να προσδιορίσει όμως επακριβώς το μοντέλο που θα προκριθεί γα την αξιοποίηση του λιμανιού.

Μίλησε πάντως για ζήτημα που θα έχει οριστικοποιηθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
 Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης, «θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που απαιτούνται ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία της ελληνικής Πολιτείας με την Cosco και εντός των αμέσως επόμενων λίγων εβδομάδων θα έχουμε δημιουργήσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για να κινηθούμε μπροστά».

Ο υπουργός ενώπιον του πρέσβη Ζου Ξιαολί σημείωσε πως «αυτό που ξεκίνησε εδώ στον Πειραιά μπορεί να προχωρήσει πολύ μακριά και να δημιουργήσει συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών και των επιχειρήσεών τους με επίκεντρο περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, τα οποία δεν πρέπει ποτέ να εκχωρούνται σε επενδυτές που δεν έχουν μακροχρόνιους ορίζοντες». Και συμπλήρωσε πως «αυτή εδώ η επένδυση της Cosco είναι ξεκάθαρα μια μακροπρόθεσμη επένδυση. Και είναι ακριβώς το είδος εκείνο των επενδύσεων που η νέα κυβέρνηση θέλει να ενθαρρύνει ιδιαίτερα. Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε τρόπους να συνδυάσουμε τις προγραμματικές μας δηλώσεις για το τι θέλουμε να κάνουμε στη χώρα με επενδυτικά project σαν αυτό της Cosco στον Πειραιά. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε έργα για τα οποία οι λαοί της Ελλάδας και της Κίνας θα είναι περήφανοι και από τα οποία θα επωφεληθούν αμφότεροι».

Πηγή
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah