Έντονες συζητήσεις στην Πορτογαλία έχει πυροδοτήσει βιβλίο που κυκλοφορεί εδώ και ένα μήνα, με το οποίο ο συγγραφέας, οικονομολόγος, επιχειρηματολογεί υπέρ της εξόδου της χώρας από το ενιαίο νόμισμα.
Το βιβλίο με τίτλο «Γιατί πρέπει να φύγουμε από το Ευρώ» του οικονομολόγου Ζοάο Φερέιρα Ντο Αμαράλ έφτασε στην κορυφή των ευπώλητων της χώρας, ξεπερνώντας πολλά βιβλία διαίτης, ακόμη και το ιδιαίτερα δημοφιλές ερωτικό μυθιστόρημα «Πενήντα αποχρώσεις του Γκρι». Η έκδοσή του, αλλά ιδιαίτερα η επιτυχία του έχουν προκαλέσει έντονες δημόσιες συζητήσεις στη χώρα σχετικά με την αληθινή αιτία των οικονομικών δεινών στη χώρα: φταίει μόνο η μισητή λιτότητα που είναι απαραίτητη για τη διάσωση της Πορτογαλίας μέσα στην Ευρωζώνη ή μήπως είναι το ευρώ;Δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι, αναλυτές και πολιτικοί έχουν αρχίσει να αναλύουν ένα ερώτημα, το οποίο μέχρι πρόσφατα περιοριζόταν αυστηρά στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων ως αντικείμενο διερεύνησης σεμιναρίων: αν δηλαδή υπάρχει πράγματι μονοπάτι ανάκαμψης μέσα στο ευρώ.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα του, πάντως, κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό: «Ευτυχώς, το θέμα σταμάτησε να αποτελεί ταμπού και πλέον γίνεται μεγάλη συζήτηση τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό».
Το βιβλίο, το οποίο βρίσκεται στην τέταρτη έκδοσή του, έχει πουλήσει μέχρι στιγμής περισσότερα από επτά χιλιάδες αντίτυπα, αριθμός μεγάλος για ένα οικονομικό εγχειρίδιο στη μικρή πορτογαλική αγορά.
Τα επιχειρήματα του Φερέιερα Ντο Αμαράλ έχουν καταφέρει να πάρουν με το μέρος του αρκετούς προβεβλημένους τραπεζίτες ενώ αυτόν τον μήνα, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κάλεσε την Πορτογαλία αλλά και τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου να εγκαταλείψουν το ευρώ, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά το κενό ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς της Ευρώπης θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο.
Το αν η συζήτηση γύρω από την έξοδο από το ευρώ θα συνεχίσει να κερδίζει έδαφος εξαρτάται από την οικονομία, λένε οι αναλυτές. Η πορτογαλική κυβέρνηση επιμένει ότι η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη θα έρθει μέσα στο 2014, ωστόσο πολλοί είναι οι οικονομολόγοι που το αμφισβητούν. Αν η ύφεση συνεχιστεί, οι πολιτικοί θα χρειαστούν να θέσουν σε λειτουργία ακόη περιοσσότερες περικοπές στο προϋπολογισμό προκειμένου να πιάσουν τους στόχους που τους έχει θέσει η ΕΕ. «Θα είναι πολύ δύσκολο για τους πολιτικούς να επιβάλουν το ένα μέτρο λιτότητας μετά το άλλο», υποστηρίζει στην Wall Steet Journal ο Αντόνιο Κόστα Πίντο, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. «Αυτό θα μπορούσε να καλλιεργήσει το τέλειο περιβάλλον για μια αλλαγή πλεύσης».
Η Πορτογαλία μπήκε στο ευρώ το 1999 και -όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ισπανία- η πλειοψηφία των πολιτών και των πολιτικών στηρίζει την παραμονή στο ενιαίο νόμισμα. Πρόσφατα μάλιστα ο πρωθυπουργός της Χόρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο επέμεινε ότι μια εθελούσια έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα ισοδυναμούσε με καταστροφή.
ethnos.gr/Πηγή: Wall Street Journal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.