Υπό τον Θ.Δρίτσα το υπουργείο Ναυτιλίας - Ανεξαρτητοποιείται ξανά το ΥΕΝ

23 Σεπ 2015




Ο Θ. Δρίτσας επανακάμπτει στη ηγεσία του αυτόνομου πλέον υπουργείου Ναυτιλίας μετά από το διάστημα που υπηρεσιακός υπουργός διετέλεσε ο Χρ. Ζώης μετέχοντας στο νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε προ ολίγων λεπτών.
Ο κ. Δρίτσας από την προηγούμενη θητεία του έχει πλήρη άποψη για τα φλέγοντα θέματα που καλείται να διαχειριστεί το υπουργείο του και τα οποία είχαν ιεραρχηθεί προ της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης των εκλογών.

Ανεξαρτητοποιείται ξανά το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο διαβιβάστηκε, την Τρίτη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η Ολομέλεια γνωμοδότησε θετικά για τη νομιμότητά του.

Έτσι, μόλις 7 μήνες μετά την ένταξή του στο «θηριώδες» νεοσύστατο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, το υπουργείο Ναυτιλίας ανεξαρτητοποιείται και μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Την τελευταία πενταετία αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρα κατάργησης του υπουργείου Ναυτιλίας. Ωστόσο, αυτή την φορά δεν υπήρξαν σοβαρές αναταράξεις τόσο λόγω της βούλησης της πολιτικής ηγεσίας όσο και λόγω της ύπαρξης, πλέον, του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο έχει καθορισμένες αρμοδιότητες και δομή.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Από εκεί και πέρα με συνολικά δύο Προεδρικά Διατάγματα συστήνονται:
•    Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
•    Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που είχε συγχωνευτεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυστήνεται σε υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
•    Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που είχε συγχωνευτεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανασυστήνεται και μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας στις γνωμοδοτήσεις τους επισημαίνουν ότι στα άρθρα εκείνα του Προεδρικού Διατάγματος που αναφέρονται στην ανασύσταση και μετονομασία των υπουργείων πρέπει να περιληφθεί διάταξη η οποία να κάνει σαφές ότι στα ανασυσταθέντα υπουργεία μεταφέρονται και οι εποπτευόμενοι φορείς τους.


 
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah