Να εξαιρεθούν τα Λιπάσματα από την πώληση του ΟΛΠ

25 Σεπ 2015



Τη σαφή εξαίρεση του θαλάσσιου μετώπου του συγκροτήματος των λιπασμάτων Δραπετσώνας από τη νέα σύμβαση παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ, ζητούν με κοινή τους δήλωση η περιφερειακή ενότητα του Πειραιά και οι δημοτικές αρχές Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος.
Οι δύο φορείς προχώρησαν σε αυτήν την ενέργεια έπειτα από πληροφορίες που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα ότι το θαλάσσιο μέτωπο δεν εξαιρείται και περιλαμβάνεται τελικά στη νέα σύμβαση παραχώρησης την οποία τροποποιεί το ΤΑΙΠΕΔ. 
Οι δήμοι και η Αντιπεριφέρεια Πειραιά στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν πάρει τα συλλογικά τους όργανα, φέρονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τη συγκεκριμένη έκταση αλλά και άλλους λιμενικούς χώρους που έχουν παραχωρηθεί από τον ΟΛΠ στους δήμους. Σημειώνεται ότι αναμένεται συνάντησή τους με τον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, τις επόμενες ημέρες, ενώ σχεδιάζουν και μία σειρά άλλων κινητοποιήσεων.

Η κοινή δήλωση των φορεών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Κερατσίνι (13/9) αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο ζήτημα της αξιοποίησης του πρώην Συγκροτήματος Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι «… έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τη ρύθμιση ενάντια στην τσιμεντοποίηση στο πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων του Μποδοσάκη στη Δραπετσώνα. Για να έχουν οι κάτοικοι της περιοχής ανάσα πρασίνου, αναψυχής και άθλησης. Για να ανοίξει το μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα. Μια ρύθμιση που, επιπλέον, δίνει τη νομική βάση στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας να καταθέσει σχέδιο για τη συνολική ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης».

Η ΠΕ Πειραιά θεωρεί ότι η δήλωση κινείται κατ’ αρχήν σε θετική κατεύθυνση και αναμένει την ψήφιση, το ταχύτερον δυνατόν, της σχετικής ρύθμισης που θα δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για να επιλυθεί με θετικό τρόπο το χρονίζον πρόβλημα των «Λιπασμάτων». 
Η υλοποίηση της δέσμευσης αυτής προϋποθέτει τη σαφή εξαίρεση του θαλάσσιου μετώπου του Συγκροτήματος των Λιπασμάτων Δραπετσώνας, από το νέο σχέδιο παραχώρησης που καταρτίζει το ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το θαλάσσιο μέτωπο δεν εξαιρείται και περιλαμβάνεται στη νέα, υπό κατάρτιση, σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και ΤΑΙΠΕΔ. Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι το θέμα μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και με πολιτικά κριτήρια.
Η εξαίρεση θαλάσσιου μετώπου του Συγκροτήματος των «Λιπασμάτων Δραπετσώνας», από τη νέα σύμβαση παραχώρησης, σε συνδυασμό με ανάλογες εξαιρέσεις εκτάσεων και εγκαταστάσεων του ΟΛΠ που έχουν δοθεί με παραχώρηση στους όμορους Δήμους, αποτελεί προϋπόθεση για:
  • την απελευθέρωση εκείνων των περιοχών του θαλάσσιου μετώπου, από τον Πειραιά ως το Πέραμα, που θα επιτρέψουν τον ολοκληρωμένο επανασχεδιασμό και την αναβάθμισή του,
  • την απόδοση νέων κατάλληλων, ήπιων χρήσεων σε κλίμακα και έκταση που θα επιτρέψουν στις τοπικές κοινωνίες να επανοικειοποιηθούν το δημόσιο χώρο,
  • την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, εκπαιδευτική ανάπτυξη των Δήμων, την περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και τελικά τη δημιουργία των προϋποθέσεων για αειφόρο ανάπτυξη,
Η ΠΕ Πειραιά, ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας και ο Δήμος Περάματος, στο πλαίσιο των αποφάσεων των συλλογικών τους οργάνων, θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα του ΟΛΠ. Σε αυτή την κατεύθυνση, υπάρχει η αναγκαιότητα να εξαιρεθεί ρητά, από κάθε μελλοντική σύμβαση παραχώρησης, το θαλάσσιο μέτωπο των «Λιπασμάτων Δραπετσώνας», εξασφαλίζοντας έτσι το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στη θάλασσα.
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah