Η Θεσσαλονίκη είπε «όχι» στην πώληση του λιμανιού

6 Απρ 2014


«Όχι» στην πώληση του λιμανιού, «ναι» στην παραχώρηση δραστηριοτήτων σε ιδιώτες, είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις τοποθετήσεις φορέων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, στη διάρκεια ημερίδας που συνδιοργάνωσαν η EgnatiaPost και οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ.
Απαντώντας στο ερώτημα της εκδήλωσης «Θεσσαλονίκη και Λιμάνι στο σταυροδρόμι των εξελίξεων: Πώληση ή μεταρρύθμιση;», ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επανέλαβε τη θέση της Περιφέρειας κατά της πώλησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και υπέρ της παρουσίας ιδιώτη στρατηγικού επενδυτή, σε τομείς της λειτουργίας του λιμανιού, όπου τα ιδιωτικά κεφάλαια μπορούν να το βοηθήσουν να αναπτυχθεί. Παράλληλα, ανάφερε πως το πρώτο έργο νέο έργο που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 θα είναι η σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε δήλωσε πως εάν επανεκλεγεί, θα ζητήσει από τους παραγωγικούς φορείς της πόλης να επεξεργαστούν όλοι μαζί μια πρόταση ώστε η πόλη να διεκδικήσει το λιμάνι και γενικότερα το παραλιακό της μέτωπο.
Για ένταξη των ιδιωτών στην αξιοποίηση της περιουσίας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, μέσω παραχωρήσεων, έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, προσθέτοντας πως θα πρέπει να ακολουθηθεί ο τρόπος που υιοθετήθηκε εδώ και δεκαετίες στο 98% των λιμανιών όλου του κόσμου. Να υπάρχουν ένας, δύο ή πολλοί ιδιώτες, οι οποίοι να επενδύουν και να ελέγχονται στο  θέμα του ανταγωνισμού.
Ο εκ των εισηγητών στην ημερίδα, αντιδήμαρχος Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Χασδάι Καπόν, τόνισε πως «οι φορείς της πόλης θα πρέπει να εμποδίσουμε την πώληση των μετοχών, να συζητήσουμε και να δούμε το κακό που μπορεί να έρθει στην πόλη, αν γίνει η πώληση του λιμανιού».
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαντζαρίδης, τάχθηκε εναντίον της πώλησης του λιμανιού και υπέρ της παραχώρησής του σε επενδυτές, σημειώνοντας ότι η πώλησή του σε κάποιον επενδυτικό οίκο θα αποτελούσε απλώς την εύκολη λύση και τα προβλήματα θα παρέμεναν.
Ο καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, Κώστας Χλωμούδης, ειδικευμένος στην οργάνωση και διοίκηση λιμανιών, έκανε λόγο για ανεπάρκεια κατανόησης και υψηλή άγνοια όσων πρόκριναν τη φόρμουλα ιδιωτικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, σημείωσε ότι μέχρι το 2030 αναμένεται αύξηση του κύκλου εργασιών του λιμανιού της Θεσσαλονίκης κατά 50% και ζήτησε να γίνει από τώρα ο σχεδιασμός που θα επιτρέψει στο λιμάνι να ανταποκριθεί σε αυτές τις προοπτικές.
Την αντίθεσή του στην πώληση του λιμανιού εξέφρασε και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Μάρκος Μπόλαρης, προσθέτοντας πως «αν πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα από την σημερινή διαδικασία, είναι ότι είμαστε απολύτως αντίθετοι στην λάθος πολιτική της πώλησης των δυνατοτήτων του τόπου που επισπεύδει το ΤΑΙΠΕΔ. Και πρέπει να τους πούμε ότι στην Θεσσαλονίκη, οι φορείς αντιστέκονται ομόφωνα σ' αυτήν την διαδικασία».
Σε ανάλογο μήκος κυμάνθηκε η τοποθέτηση του υποψήφιου περιφερειάρχη, Μιχάλη Τρεμόπουλου, τονίζοντας πως με τη «φόρμουλα» του ΤΑΙΠΕΔ ιδιωτικοποιούνται η λιμενική αρχή και μια σειρά λειτουργίες δημόσιου χαρακτήρα, όπως η ακτοπλοΐα και ο σχεδιασμός της ανάπτυξης της πόλης.
Κάθετα αντίθετη στην πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αλλά και στη σύμβαση παραχώρησής του, επειδή αποτελεί έμμεση πώληση, δήλωσε η Χριστίνα Σουλτανίδου, εκπρόσωπος της Αριστερής Ριζοσπαστικής Ενότητας της υποψήφιας Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
«Ενιαίο μέτωπο, όπου θα μετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, και θα λειτουργήσει ως αντιπρόταση απέναντι στην απευθείας πώληση που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ», πρότεινε ο Χρυσόστομος Καλογήρου, ως εκπρόσωπος της Νιόβης Παυλίδου, υποψήφιας περιφερειάρχη του συνδυασμού «Πολίτες Μπροστά».
«Λέμε ότι η ιδιωτικοποίηση δε διασφαλίζει καμία φιλολαϊκή πολιτική. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα εναντίον της ιδιωτικοποίησης. Καλούμε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους από τη μέχρι σήμερα κατάσταση», είπε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιάννης Δελής.
Από την πλευρά του ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, υποστήριξε ότι οι τοποθετήσεις περί παραχώρησης έστω και του μάνατζμεντ του λιμανιού σε ιδιώτες, κρύβουν τον κίνδυνο της πλήρους ιδιωτικοποίησης του λιμένα της πόλης.
Το ζητούμενο για το λιμάνι είναι η μεταρρύθμιση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την παροχή καλύτερων και αποτελεσματικότερων υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας και με υπευθυνότητα. «Αυτά μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με τον κοινωνικό έλεγχο», σημείωσε η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Ελεάννα Ιωαννίδου.
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, η ευρωβουλευτής και υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα Παλιαδέλη, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης, Θεοδόσης Πίτσης, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Χρήστος Μάτης και ο γραμματέας της ΝΕ Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Χρόνης Μακρίδης.
Παρεμβάσεις έγιναν από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου και τους δημοτικούς συμβούλους Γιώργο Δημαρέλο και Άννα Αγγελίδου, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλίες του Τριαντάφυλλου Αφεντουλίδη, προέδρου του συλλόγου υπαλλήλων ΟΛΘ και της Φανής Γουργούρη, γενικής γραμματέα της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), οι οποίοι χαρακτήρισαν καταστροφική την προοπτική πώλησης του λιμανιού.

πηγη
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah