Εκρηξη» εργαζομένων για την πώληση του ΟΛΠ - ΟΛΘ

6 Μαΐ 2015


•    Η «αφωνία» των κυβερνήσεων για τις φοροαπαλλαγές της ΣΕΠ- Cosco
•    Οι επερχόμενες δίκες
•    Η «ακτινογραφία» των συνεπειών από την παραχώρηση στη ΣΕΠ- Cosco
•    Το «φάουλ» του Γ. Σταθάκη, η προσπάθεια αναδίπλωσης από το ΤΑΙΠΕΔ και το σχόλιο των εργαζόμενων
•    Οι διαπραγματεύσεις που θα κρίνουν το μέλλον του λιμανιού


«Βόμβες» εξαπέλυσαν προς όλες τις κυβερνήσεις, που έχουν «ανοίξει» το θέμα της πώλησης του πλειοψηφικού «πακέτου» των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων, της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ.

Με κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθάρισαν ότι «θα είμαστε εδώ όσα χρόνια και εάν περάσουν, διότι δεν θα αφήσουμε να περάσει αυτό το νεοφιλελεύθερο πραξικόπημα», όπως είπαν, σε συνέντευξη τύπου, το μεσημέρι της Τρίτης 5/5, για την οποία εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από ΜΜΕ, καθώς καλύφθηκε ακόμα και από τηλεοπτικό κανάλι της Ιαπωνίας.

Συγκεκριμένα, στην αρχική τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) Γιώργος Γεωργακόπουλος, αφού σημείωσε ότι την Πέμπτη 7/7 θα γίνει 24ωρη προειδοποιητική απεργία υπογράμμισε τα εξής:
•    Διερωτήθηκε εάν είναι δεοντολογικό ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου κ. Σαγιάς να είναι ή να ήταν- μέχρι πρότινος-  δικηγόρος της ΣΕΠ- Cosco καθώς, όπως είπε, «σε μια σειρά δίκες είχαμε απέναντί μας το γραφείο Σαγιά».
•    Χαρακτήρισε «κοροϊδία σε βάρος των εργαζόμενων κάθε προσπάθεια φτιασιδώματος της απαράδεκτης διαδικασίας πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ», λέγοντας πως «είτε το 67% των μετοχών πωληθεί είτε το 51% είναι το ίδιο πράγμα».
•    Υπενθύμισε ότι η μοναδική περίπτωση πώλησης λιμανιού έχει καταγραφεί στην Ευρώπη την εποχή της Θάτσερ στην Αγγλία και δεν επαναλήφθηκε καθώς κρίθηκε αποτυχημένο το μοντέλο.
•    Επεσήμανε ότι θα χαθούν δρομολογημένες επιδοτήσεις, που πρόκειται να λάβει το Δημόσιο λιμάνι εφόσον προχωρήσει η πώληση του ΟΛΠ.
•    Κατήγγειλε για «αφωνία» όλες τις κυβερνήσεις από το 2006 και μετά, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής, καθώς κανένας δεν τοποθετήθηκε για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (για να την δείτε πατήστε εδώ), με την οποία ζητείται να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές της Cosco.
«Με την ίδια απόφαση καλείται η ΣΕΠ- Cosco να επιστρέψει όσα χρήματα κέρδισε από αυτές τις φοροαπαλλαγές, που είχαν δοθεί από την κυβέρνηση Καραμανλή. Υπολογίζουμε ότι είναι περίπου 30 εκατομμύρια €. Τι ώρα, που ο κόσμος στενάζει από «χαράτσια» και τον ΕΝΦΙΑ, υπάρχει περίπτωση να μην ζητήσουν πίσω αυτά τα χρήματα από τη ΣΕΠ- Cosco. Πρέπει να πάρει άμεσα θέση η κυβέρνηση», υπογράμμισε ο κ. Γεωργακόπουλος.
•    Κάλεσε τους υπουργούς και βουλευτές Πειραιά Θ. Δρίτσα και Π. Λαφαζάνη και όλους τους πειραιώτες και θεσσαλονικείς βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρες θέσεις.
«Την Πέμπτη θα πάμε με πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας και θα δούμε τον κ. Δρίτσα, που σε άλλες πορείες ήταν μαζί μας. Θέλουμε απ’ αυτόν την θέση της κυβέρνησης και όχι προσωπικές απόψεις», ανέφερε ο ίδιος.
•    Σημείωσε ότι την Παρασκευή 8/5 έχει προγραμματιστεί στο Πρωτοδικείο Πειραιά να εκδικαστεί η προσφυγή των εργαζόμενων ενάντια στον λεγόμενο «φιλικό διακανονισμό» και «περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η θέση του Ελληνικού Δημόσιου», ανέφερε ο ίδιος
Τον Ιούνιο έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή των εργαζόμενων και των φορέων του Πειραιά κατά της διαδικασίας πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ.
•    Κάλεσε την κυβέρνηση να τηρήσει τις προγραμματικές δηλώσεις της, όπου ο αν. υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας είχε ανακοινώσει ότι «σταματάει η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ».
•    Εξέφρασε την θλίψη του και κατήγγειλε με έμφαση τον πρόεδρο του «Ποταμιού» Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του υπεραμύνθηκε της πώλησης στην Cosco λέγοντας ότι «οι κινέζοι θέλουν να κάνουν μεγάλες επενδύσεις και ο κ. Δρίτσας θέλει να παραδώσει το λιμάνι τους συνδικαλιστές».
«Εμείς ζητάμε να τηρήσει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της. Να σταματήσει η διαδικασία πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και να συζητήσουμε για την διαμόρφωση μιας εθνικής λιμενικής πολιτικής, με δημόσιο ΟΛΠ και ΟΛΘ, με προσλήψεις και συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ.

Η επένδυση της ΣΕΠ- Cosco

Σε ότι αφορά αυτή καθεαυτή την παραχώρηση, που έχει γίνει, ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ επεσήμανε τα εξής στοιχεία:
1.    Το 2006 παραχωρήθηκε έτοιμη προβλήτα στην Cosco μαζί με συμβόλαια πελατών του ΟΛΠ και της δόθηκε η δυνατότητα να κατασκευάσει και την προβλήτα ΙΙΙ.
2.    Ο ΟΛΠ μέχρι τότε είχε ετήσια έσοδα 110 εκατομμυρίων € και τώρα παίρνει ενοίκιο, που έχει φτάσει στα 30- 32 εκατομμύρια € ετησίως.
3.    Έγιναν δύο «φιλικοί διακανονισμοί», από τους οποίους κέρδισε μόνο η ΣΕΠ- Cosco. Μάλιστα, στον δεύτερο φιλικό διακανονισμό με δύο αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίθηκε ότι δεν ήταν σύννομο να «παγώσει» το ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα, όπως απαίτησε- και πέτυχε- η ΣΕΠ- Cosco, μέχρι το ΑΕΠ να φτάσει στα επίπεδα του 2008.
4.    Μετά την είσοδο της Cosco το κόστος του εισαγωγικού και του εξαγωγικού φορτίου έχει αυξηθεί κατά 30%, μεσούσης της κρίσης.
5.    Οι θέσεις εργασίας στη ΣΕΠ- Cosco- σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας- είναι 250 και όχι….. 4.000 όπως έλεγε η κυβέρνηση της ΝΔ κατά την παραχώρηση. Επίσης, εργάζονται κατά περίπτωση «νοικιασμένοι» εργαζόμενοι από υπεργολάβους και ακολούθως από την εταιρεία, που τους παραχωρεί στη Cosco. Πέρυσι είχαν κάνει απεργία διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, την παρουσία ασθενοφόρου κ.α.. «Δουλεύουν σε ένα εργασιακό μεσαίωνα», είπε ο ίδιος.

Το «φάουλ» του Γ. Σταθάκη στη Βουλή

Στο μεταξύ το βράδυ της Δευτέρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης υπέπεσε σε ένα σοβαρότατο ολίσθημα, λέγοντας ότι «η  Κυβέρνηση –το ΤΑΙΠΕΔ περισσότερο- βρίσκεται φυσικά σε διαπραγματεύσεις με την COSCO, ώστε να αναζητηθούν όροι και προϋποθέσεις στον ισχύοντα αυτήν τη στιγμή διαγωνισμό, που μπορούν να αλλάξουν και πρέπει να αλλάξουν, για να γίνουν περισσότερο επωφελής για τη χώρα μας».

Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ μιλώντας στη συνέντευξη τύπου ήταν καταπέλτης λέγοντας «είναι δυνατόν να λέει ο υπουργός τέτοια πράγματα; Είναι δυνατόν να λένε ότι διαπραγματεύονται με την Cosco να αλλάξουν τους όρους της σύμβασης ενώ στον διαγωνισμό μετέχουν άλλες 4-5 εταιρείες;».

Ωστόσο, στην διάρκεια της συνέντευξης δημοσιογράφοι ενημέρωσαν τους ομιλητές ότι είχε εκδοθεί ανακοίνωση από το ΤΑΙΠΕΔ, που προσπαθούσε να «μαζέψει» τα όσα είπε ο κ. Σταθάκης.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ είναι η εξής:

«Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το διαγωνισμό  για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε., το ΤΑΙΠΕΔ διευκρινίζει ότι  δεν διαπραγματεύεται με κανέναν την αλλαγή όρων του διαγωνισμού. Το ΤΑΙΠΕΔ τηρεί απαρέγκλιτα τους όρους διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης των επενδυτών και ενημερώνει ότι επεξεργάζεται μικρής έκτασης τροποποίηση των όρων, τους οποίους και  θα επικοινωνήσει άμεσα σε όλους τους επενδυτές που βρίσκονται στη Β’ φάση του  διαγωνισμού».

«Αυτή είναι κοροϊδία σε βάρος των εργαζόμενων στα λιμάνια. Δεν θα γίνει ανεκτή. Το είπαμε και νωρίτερα, τα φτιασιδώματα, ώστε να πωληθεί το 51% αντί του 67%, δεν περνάνε», κατήγγειλε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Η κυβερνητική «γραμμή»

Εκτός από το «φάουλ», όμως, ο κ. Σταθάκης έδωσε «στίγμα»  των κυβερνητικών προθέσεων για τα λιμάνια. λέγοντας:

«Η Κυβέρνηση έχει πρόθεση -και είναι δεσμευμένη- να προχωρήσει σε μια στρατηγική αναβάθμιση όλης της λιμενικής νομοθεσίας, προκειμένου να υπάρξει ένα μοντέλο διαχείρισης των λιμανιών απόλυτα συμβατό με τις αναγκαιότητες που υπάρχουν, καθώς και να ανταποκρίνεται στις αρχές και στους κανόνες ενός σύγχρονου λιμενικού συστήματος. Οι βάσεις αυτού του μοντέλου που θα κάνει η Κυβέρνηση βρίσκεται αυτήν τη στιγμή εν μέσω δύο σημαντικών εξελίξεων και διαπραγματεύσεων».

Όπως είπε ο ίδιος οι διαπραγματεύσεις γίνονται:
1.    Με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να προσδιοριστούν τα όρια και οι προϋποθέσεις για τις τρέχουσες «ιδιωτικοποιήσεις», που αφορούν τις εν εξελίξεις ιδιωτικοποιήσεις που είχαμε κληρονομήσει από το παρελθόν. Αυτό αφορά το ένα σκέλος της διαπραγμάτευσης. Και δεν είναι μόνο οι εν εξελίξει είναι φυσικά και άλλες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στη λίστα και δεν έχουν έρθει στη συζήτηση.
Η πολιτική μας απέναντι σε αυτήν τη διαπραγμάτευση είναι πάρα πολύ σαφής, πάρα πολύ συγκροτημένη και επιδιώκει να μεγιστοποιήσει και να αλλάξει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος του Δημοσίου.
2.    Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση στους λίγους αυτούς μήνες έχει αναπτύξει μια πολύπλευρη γεωπολιτική και οικονομική στρατηγική, η οποία αφορά την ανάπτυξη πολύπλευρων σχέσεων και με την Κίνα με τις πρωτοβουλίες και τις επισκέψεις στελεχών της Κυβέρνησης, και μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής ανάπτυξη των διακρατικών και εμπορικών σχέσεων με την Κίνα.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι από τις διαπραγματεύσεις θα καθοριστούν οι αποφάσεις λέγοντας, πάντως, ότι «επιμένουμε -και αυτή είναι η πρόθεση- να διενεργείται η συνολική διαχείριση του Λιμανιού υπό τη σκέπη του Δημοσίου ούτως ώστε να διασφαλίζεται πλήρως το δημόσιο συμφέρον».

«Αντιλαμβανόμαστε την διαπραγμάτευση, που γίνεται αλλά δεν μπορεί να γίνει… Ιφιγένεια το λιμάνι του Πειραιά. Το λιμάνι, ιστορικά, είναι όχημα παραγωγικής ανασυγκρότησης και αυτό θα το παλέψουμε μέχρι τέλους», σχολίασε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ.

Οι λιμενεργάτες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ Νίκος Γεωργίου στις εργασιακές σχέσεις, που επικρατούν στην προβλήτα της ΣΕΠ αλλά και στις επιπτώσεις από ενδεχόμενη πώληση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.
Επίσης, στο πλευρό των λιμενεργατών τάχθηκε και η Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας, η οποία έχει κηρύξει απεργία για την Πέμπτη σε όλα τα λιμάνια

Οι φορείς

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Περάματος Τάκης Καραγιαννάκης, ο κ. Β. Κανάκης, εκπρόσωπος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ.α.

Η ΠΕΝΕΝ

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η ένωση ναυτών (ΠΕΝΕΝ) καλεί σε συμμετοχή στην συγκέντρωση των εργαζόμενων στο λιμάνι την Πέμπτη, αναφέροντας τα εξής:

Ταυτόχρονα η ΠΕΝΕΝ καλεί τα μέλη της να δώσουν μαζικό και αγωνιστικό παρόν στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων του ΟΛΠ όπου στις 7/5/2015 πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία και την ίδια μέρα στις 10.30 π.μ στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά πραγματοποιείται συγκέντρωση και πορεία στο Υπουργείο Ναυτιλίας.
Βασικό διεκδικητικό αίτημα της απεργίας είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΛΠ που η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχειρούν το ξεπούλημά του σε ξένα μονοπωλιακά συμφέροντα.
Η επιλογή αυτή συνιστά μοναδική κωλοτούμπα η οποία συνδέεται όχι μόνο με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ αλλά συνολικά με τις ιδιωτικοποιήσεις όπως επιτάσσουν οι τοκογλύφοι δανειστές και το αντίτιμο των ιδιωτικοποιήσεων θα πάει για την αποπληρωμή του χρέους όπως ζητούν οι δανειστές.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση με την συγκεκριμένη επιλογή της έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της αλλά και με το σύνολο του λαού, της κοινωνίας και των εργαζομένων της χώρας μας και ειδικότερα του Πειραιά που έχουν παλέψει σε κοινό, ενιαίο μέτωπο να εμποδίσουν το ξεπούλημα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.
Η διολίσθηση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις και τους εκβιασμούς των τοκογλύφων δανειστών δεν πρέπει να περάσει, πρέπει απέναντι σε αυτές τις υπαναχωρήσεις να ορθώσει το ανάστημά του το συνδικαλιστικό εργατικό και λαϊκό κίνημα το οποίο οφείλει να παρέμβει με άμεσο και αποφασιστικό τρόπο.
Η ΠΕΝΕΝ θα είναι, όπως και το προηγούμενο διάστημα, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην υλοποιηθούν οι αντιλαϊκές επιλογές των δανειστών και της κυβέρνησης. Για να μείνει ο ΟΛΠ και τα λιμάνια κάτω από δημόσιο έλεγχο και να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προς όφελος του λαού και των εργαζομένων.

 pireas2day
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah