ΟΛΘ: Το... αρχοντικό μέρισμα που περιφρόνησε η αγορά

2 Ιουλ 2014

Διαβάσαμε με ενδιαφέρον και δημοσιεύουμε το σχόλιο του οικονομολόγου κ. Δημήτρη Τζάνα σχετικά με την απόφαση του ΟΛΘ να διανείμει μέρισμα ρεκόρ.
«H γενική συνέλευση του ΟΛΘ αιφνιδίασε την αγορά, εγκρίνοντας την προηγούμενη εβδομάδα πρωτόγνωρα υψηλό μέρισμα ύψους 4 ευρώ ανά μετοχή προ φόρων, ή 3,6 ευρώ ανά μετοχή μετά την αφαίρεση της φορολογίας.
Επομένως, στην τιμή των 36 ευρώ, ο τίτλος οδηγούσε σε μερισματική απόδοση 10%(!).
Παρόλα αυτά, η αντίδραση του τίτλου στο ταμπλό υπήρξε ασθενική και μάλιστα με πολύ χαμηλό όγκο συναλλαγών. Δηλαδή, η μετοχή του ΟΛΘ έκλεισε χθες κάτω από τα 30 ευρώ, με μόλις 428 τεμάχια να αλλάζουν χέρια. Γιατί άραγε;
Πρώτη εκδοχή: Το χρήμα τοποθετείται μόνο σε μια μικρή παλέτα μετοχών του MSCI, τις τραπεζικές μετοχές (που έχουν επισήμως 33% NPLs και stress tests ενόψει) και μερικές ακόμη (πχ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΦΟΛΙ) που είναι ασφαλώς προτιμητέες επενδυτικές επιλογές σε σχέση με τις «ασθενείς» τράπεζες, αλλά συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ως εφεδρείες για τη μόχλευση του Γενικού Δείκτη.
Αν ισχύει αυτή, καταδεικνύει την πρωτόγνωρη στρέβλωση που ισχύει στο χρηματιστήριο, καθώς αγνοούνται εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές καθώς απέχουν τα σοβαρά επενδυτικά κεφάλαια και συμμετέχουν μόνο hedge funds προσβλέποντας σε βραχυπρόθεσμα κέρδη.
Δεύτερη εκδοχή: Η αγορά αποδοκιμάζει την κίνηση είσπραξης από τον κύριο μέτοχο, το ΤΑΙΠΕΔ* δηλαδή (και τους ολίγους μικρομετόχους) του 50% σχεδόν των ταμειακών διαθεσίμων της εταιρείας. Είτε γιατί θεωρεί ότι η ταμειακή αφαίμαξη υπονομεύει το στόχο της αποκρατικοποίησης σε σχέση με την επίτευξη ικανοποιητικού τιμήματος, είτε γιατί δεν εναρμονίζεται με την εκπόνηση ενός σοβαρού επενδυτικού προγράμματος ικανού να καταστήσει και τον ΟΛΘ πρωταγωνιστή εξελίξεων πολλαπλά ευεργετικών για τη Θεσσαλονίκη και κατ' επέκταση την ελληνική οικονομία!
Ο μέχρι σήμερα απολογισμός δράσεων αλλά και ο μελλοντικός σχεδιασμός είναι εξόφθαλμα χαμηλός...
Όποια και αν ισχύει, είναι αρνητική τόσο για το ελληνικό χρηματιστήριο όσο και για την ασκούμενη πολιτική στον ΟΛΘ που όφειλε να έχει άλλο σχεδιασμό. Και βεβαίως για το κράτος που συμπεριφέρεται σαν αρπακτικό στο βωμό των δημοσιονομικών σκοπιμοτήτων, απεμπολώντας αυτονόητες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που όφειλε να αναλάβει στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε»...
ΥΓ: Οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν πως επιλέχτηκε η μέθοδος του μερίσματος και όχι αυτή της επιστροφής κεφαλαίου, γιατί το μέρισμα θα εισπραχθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η επιστροφή κεφαλαίου θα πήγαινε στα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ.
 euro2day.gr
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah