Νέα στοιχεία για το φιλικό διακανονισμό στην ΕΕ

24 Ιουλ 2014

Στα «χέρια» της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) βρίσκεται το θέμα της τελικής έγκρισης ή όχι από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του αποτελέσματος του φιλικού διακανονισμού μεταξύ του ΟΛΠ και της θυγατρικής της Cosco, ΣΕΠ ΑΕ.

Όπως έχει γράψει το Pireas2day.gr η Διεύθυνση Αγοράς σε έγγραφό της προς την ΟΜΥΛΕ με ημερομηνία 30/6 ανέφερε ότι «η υπόθεση του Φιλικού Διακανονισμού έκλεισε οριστικά από την DG Markt, χαρακτηρίζοντας τη συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Ωστόσο, δίνεται περιθώριο τεσσάρων  εβδομάδων στην ΟΜΥΛΕ για υποβολή τυχόν νέων στοιχείων και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες αυτό θα γίνει από την Ομοσπονδία μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, πριν εκπνεύσει η καταληκτική προθεσμία.

Το περιεχόμενο της επιστολής της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού δεν έχει γίνει γνωστό.

Πάντως, η διοίκηση του ΟΛΠ ταυτίζεται με την άποψη του υπουργείου Ναυτιλίας, που με επικοινωνιακό «μπαράζ» θέλει να εμφανίσει ως ολοκληρωμένο το θέμα θεωρώντας ότι «από τις πιο πάνω επιστολές συνδυαστικά ερμηνευόμενες προκύπτει νομική ασφάλεια και βεβαιότητα για τη συμβατότητα της Συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και την πρακτική της Ε.Ε. Εάν εξ’ άλλου είχε διαπιστωθεί παραβίαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου, θα είχε ανοίξει φάκελος έρευνας, τέτοιο όμως πράγμα δε συνέβη».

Αντίθετη άποψη έχουν δύο ανεξάρτητοι νομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίοι θεωρούν ότι αυτές οι επιστολές δεν εξασφαλίζουν ότι δεν θα κινηθεί νομική διαδικασία από τις υπηρεσίες της ΕΕ

Έτσι, το μεσημέρι της Πέμπτης το ΔΣ του ΟΛΠ αναμένεται να εγκρίνει κατά πλειοψηφία να αποσταλεί το σχέδιο κειμένου της Συμφωνίας στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο.

Πάντως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης στην εισήγησή του που έχει δοθεί στα μέλη του ΔΣ του Οργανισμού φαίνεται ότι θα επαναλάβει την θέση του ότι «ο ΟΛΠ Α.Ε. δεν μπορεί ούτε να παραμείνει ένα εκτός λιμενικής αγοράς κρατικό μονοπώλιο, ούτε φυσικά να μετατραπεί σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, μακριά από το κοινόχρηστο και δημοσίου συμφέροντος χαρακτήρα του. Πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να βρεθεί εκτός του ευρωπαϊκού λιμενικού συστήματος και των διευρωπαϊκών δικτύων».

Όπως έγινε γνωστό στη θέση της παραιτηθείσας εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ ο πρόεδρος του Ταμείου Κων. Μανιατόπουλος όρισε τον επίσης προερχόμενο από το ΤΑΙΠΕΔ project manager κ. Αθανάσιο Λιάγκο.
Να σημειωθεί ότι κατά της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ έχουν αποστείλει στον ΟΛΠ ΑΕ έγγραφες απόψεις 36 φορείς του Πειραιά, ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, Επιμελητήρια και τα Συνδικάτα του χώρου υπέβαλαν στο ΣτΕ Αιτήσεις Ακυρώσεως της Πρόσκλησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τελική έγκριση της Συμφωνίας θα γίνει από τη Βουλή αφού προηγουμένως υπάρξουν (α) θετική γνωμοδότηση των Ευρωπαϊκών Οργάνων, (β) έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και (γ) έγκριση από τη Γ.Σ. των μετόχων.

πηγη  pireas2day.gr
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah