Επικοινωνιακά «κόλπα» άρχισε η ΝΔ για το λιμάνι

25 Φεβ 2014

Με επικοινωνιακή «καταιγίδα» επιχειρεί η κυβέρνηση να «ρίξει» τις αντιδράσεις των εργαζόμενων στα λιμάνια, οι οποίοι έχοντας στο πλευρό τους βουλευτές και τοπικούς φορείς πραγματοποίησαν, το πρωί, μεγάλη συγκέντρωση έξω από κτήριο του ΟΛΠ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από νωρίς το πρωί εμφανίστηκαν σχεδόν πανομοιότυπα κείμενα σε διάφορα site, τα οποία επιχειρούσαν να δημιουργήσουν σχεδόν μια… ειδυλλιακή εικόνα για την εκχώρηση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ.

«Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών δεν αλλάζει τις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις, οι οποίες μεταφέρονται αυτόματα στον νέο επενδυτή, κάτι που δεν είχε συμβεί με τη μέθοδο παραχώρησης εγκαταστάσεων του λιμένα στη θυγατρική της Cosco», αναφέρεται, σε μια από τις παραγράφους, των κειμένων με εμφανή «στόχευση» τον εφησυχασμό των εργαζόμενων ενώ παρακάτω σε μια άλλη προσπάθεια για να φανεί ότι θα υπάρχουν οφέλη από το εγχείρημα αναφέρεται ότι:
«Εκτός του τιμήματος που θα επιτευχθεί στον διαγωνισμό πώλησης του 67% του ΟΛΠ, το Δημόσιο θα εξακολουθήσει να εισπράττει και το ετήσιο αντάλλαγμα της σύμβασης παραχώρησης όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την αναθεώρηση».

Είναι προφανές ότι και τα δύο αποτελούν «προφάσεις εν αμαρτίες» καθώς αφού πωληθεί ο ΟΛΠ ποιος μπορεί να υποχρεώσει το νέο ιδιοκτήτη να απασχολεί με τους ίδιους όρους τους εργαζόμενους;
Επίσης, ποιος μπορεί να στερήσει από τον ιδιώτη το έσοδό του από το ενοίκιο παραχώρησης;
Εύλογα ερωτήματα ακόμα ποιο εύλογες οι απαντήσεις….

Εκτός από τις μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων η ΝΔ βλέπει να απομονώνεται στο συγκεκριμένο θέμα καθώς εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ την αντίθεσή της ήρθε να καταγράψει και η ΔΗΜ.ΑΡ, με ανακοίνωση της βουλευτού Μαρίας Ρεπούση.

«Το ΤΑΪΠΕΔ επιχειρεί να προβεί άμεσα στην πώληση του 67% των μετοχών του Ο. Λ. Π επιλέγοντας ένα μοντέλο ιδιωτικοποίησης που είναι σε αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον και επισφαλές για το μέλλον των εργαζομένων καθώς και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται γύρω από το λιμάνι.
Όλες οι καλές πρακτικές Λιμενικής Πολιτικής και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λιμάνια με τα χαρακτηριστικά του ΟΛΠ και του ΟΛΘ (λιμάνι – πόλη, εξυπηρέτηση ακτοπλοΐας, τουρισμού, εμπορίου), συνηγορούν σε λιμάνια δημόσιου χαρακτήρα», αναφέρει η ανακοίνωση. Και προσθέτει:
«Η ΔΗΜΑΡ έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για την αναγκαιότητα αξιοποίησης των τεράστιων δυνατοτήτων που έχουν τα λιμάνια της χώρας μέσω συμπράξεων δημοσίου –ιδιωτικού φορέα επιλέγοντας τις παραχωρήσεις λειτουργιών των λιμανιών και όχι της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.
Προκαλούνται  επίσης ερωτηματικά για τον χρόνο που επιλέγεται η πώληση των μετοχών, δεδομένου ότι είναι υπό έκδοση σχετική   Οδηγία της Ε.Ε., που επικεντρώνεται στην αποφυγή μονοπωλιακών μορφών εκμετάλλευσης στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών και των λιμενικών διευκολύνσεων».

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ έχει μέχρι τώρα εκφραστεί αντίθετα στην πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα καθορίσει την στάση του μετά από συναντήσεις, που έχουν ζητηθεί με τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη και την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και ο πρώτος φάνηκε ανυποχώρητος στο θέμα.



Η συγκέντρωση

Η μεγάλη συγκέντρωση, που έγινε το πρωί έξω από το κτήριο του ΟΛΠ, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας των εργαζόμενων.

Μηνύματα συμπαράστασης εξέφρασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, Νάντια Βαλαμβάνη και Τζένη Βαμβακά, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Αντώνης Νταλακογεώργος, εκπρόσωποι άλλων σωματείων, τοπικών φορέων και δημοτικών κινήσεων.

Επίσης, σύντομη ομιλία έκανε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος.



Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Μπενέτος με δήλωσή του επανέλαβε την αντίθεση του στην πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ.

«Άποψη μου είναι, ότι όλους μας ενώνει η σκέψη ότι το λιμάνι του Πειραιά θα πρέπει να δίνει έσοδα στην χώρα και η συναφής με την λειτουργία του ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη θα πρέπει να αναζωογονηθεί, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και έσοδα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του χώρου», υπογράμμισε ο κ. Μπενέτος. Και πρόσθεσε:
«Ως εκ τούτου, κρίνεται σκόπιμη η ακύρωση της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Ο.Λ.Π., με σκοπό την εξεύρεση λύσης προς την κατεύθυνση το λιμάνι να παραμείνει δημόσιου χαρακτήρα και η ανάπτυξη του να περιλαμβάνει και την ναυπηγοεπισκευή, ούτως ώστε να μην εκχωρηθεί «πηγή πλούτου» προς ακραιφνή ιδιωτικά συμφέροντα.Τα λιμάνια και φυσικά και ο Ο.Λ.Π. ανήκουν στο λαό και οφείλουν να έχουν πρωτεύοντα ρόλο στην ανασυγκρότηση της οικονομίας της χώρας, αποτελώντας βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και προόδου.
Εμείς οι Επιμελητηριακοί, προασπιζόμενοι  την ανάπτυξη της δραστηριότητας των μελών μας, μέσα στα πλαίσια της εθνικής οικονομίας, θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα παραπάνω, συνεργαζόμενοι με τους συναρμόδιους πολιτικούς και περιφερειακούς φορείς».

Οι εργαζόμενοι

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ σε κοινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τα εξής:

Η Κυβέρνηση συνεχίζει, παρά την μεγάλη αντίδραση των συνδικάτων, των κοινωνικών φορέων, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, την προσπάθεια εκποίησης των ΟΛΠ, ΟΛΘ και των άλλων Λιμανιών.
Χρησιμοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ για να αποσιωπήσει τις πολιτικές ευθύνες που επωμίζεται από το έγκλημα που επιχειρεί σε βάρος της εθνικής οικονομίας, της αναπτυξιακής προοπτικής και του κοινωνικού ρόλου που επιτελούν τα Λιμάνια.

Με διαδικασίες μεθόδευσης, πρώτα με τον λεγόμενο «φιλικό διακανονισμό» καταργούν το «εγγυημένο τίμημα» που προβλέπεται από την παραχώρηση του Προβλήτα ΙΙ στην COSCO και τώρα παραχωρούν το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ.

Επιχειρούν με πραξικοπηματικές διαδικασίες να νομιμοποιήσουν το ξεπούλημα από την Βουλή. Καταθέτουν κείμενα προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τα οποία αποσύρουν και στην συνέχεια τα επαναφέρουν. Μεθοδεύουν δήθεν απόφαση της Βουλής και την βαπτίζουν ενημέρωση.

Διοχετεύουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ διάφορες προτάσεις στα ΜΜΕ για να αποπροσανατολίσουν από την ουσία της υπόθεσης που είναι ότι ξεπουλάνε τον ΟΛΠ και εν συνεχεία τον ΟΛΘ και τα άλλα Λιμάνια.

Οι εργαζόμενοι με την δυναμική τους στην 4ωρη Στάση Εργασίας σε όλα τα Λιμάνια και την μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις έδωσαν την πρώτη απάντηση.

Συνεχίζουμε με 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ σε όλους τους Λιμενικούς Οργανισμούς την ΤΕΤΑΡΤΗ 26.02.2014, ημέρα συζήτησης του θέματος της πώλησης του Μετοχικού Κεφαλαίου του ΟΛΠ στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Καλούμε τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος την Τετάρτη 26.02.2014, στις 10 πμ και πορεία στην Βουλή.

ΠΗΓΗ
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah