Το Σχέδιο για τον ΟΛΠ που δόθηκε στα κόμματα

27 Φεβ 2014



Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η έναρξη της διαδικασίας πώλησης πλειοψηφικού «πακέτου» μετοχών του ΟΛΠ, που προωθεί η κυβέρνηση με τη συζήτηση την Τετάρτη 26/2 του θέματος στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως αποκάλυψε το Pireas2day.gr η συζήτηση ορίστηκε την παραπάνω ημερομηνία και θα κάνουν ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, πιθανόν ο ίδιος ο πρόεδρος Κ. Μανιατόπουλος.

Ωστόσο, την Παρασκευή ήρθε άλλη μια κίνηση να «ταράξει» τα νερά καθώς διανεμήθηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής στα κόμματα το Σχέδιο Πρόσκλησης για την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.
Το Σχέδιο, που δόθηκε στα κόμματα, έχει ασάφειες σε κρίσιμα θέματα, όπως:
1.    Αναφέρει ότι θα διατεθεί πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, κυμαινόμενου μεταξύ 51% και 74,14%, χωρίς να ορίζεται συγκεκριμένο ποσοστό. Αυτό, όπως αναφέρει θα καθοριστεί μετά την «πρώτη φάση» της διαδικασίας, δηλαδή την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
2.    Δεν υπάρχει λέξη για το πώς θα καθοριστεί το τίμημα της πώλησης. 
Εάν γίνει βάσει της χρηματιστηριακής αξίας των εισηγμένων μετοχών το τίμημα της πώλησης του 74,14% των μετοχών ανέρχεται μόλις σε 324,3 εκατομμύρια € καθώς η τιμή της μετοχής του ΟΛΠ «έκλεισε» την Παρασκευή στα 17,5 €. Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα συνιστά πλήρη υποτίμηση της αξίας του Οργανισμού, που έχει μεγάλες υποδομές, οι περισσότερες, δε, κατασκευασμένες με δικά του κεφάλαια.

Το σημείο του υπολογισμού του τιμήματος είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς η Cosco δεν φέρεται διατεθειμένη να διαθέσει μεγάλο χρηματικό ποσό. Γι’ αυτό, ζητάει να ληφθεί υπόψη στο τίμημα και το ύψος των επενδύσεων, που θα κάνει εφόσον εγκριθεί ο περίφημος «φιλικός διακανονισμός» με τον ΟΛΠ, για τον οποίο εκκρεμεί η έγκριση από την Κομισιόν.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι ξεκινούν από την Δευτέρα κινητοποιήσεις και ήδη προγραμματίζουν στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 8.30 έξω από το κεντρικό κτήριο του ΟΛΠ.

«Παρά την γενικότερη αντίθεση πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών φορέων, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, η Κυβέρνηση επιμένει να ξεκινήσει το ξεπούλημα των Λιμανιών. Αρνείται να απαντήσει στα ερωτήματα για τις επιπτώσεις που θα έχει η ενέργειά της αυτή στον Τουρισμό, το Εισαγωγικό και Εξαγωγικό Εμπόριο, τις Μεταφορές, την Ακτοπλοΐα και την εξυπηρέτηση των ελληνικών νησιών.
Τώρα πλέον κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το ΤΑΙΠΕΔ. Η Κυβέρνηση και τα κόμματα που την απαρτίζουν θα έχουν ακέραιη την ευθύνη, καθώς επίσης και όλοι εκείνοι οι βουλευτές ξεχωριστά που δεν θα εμποδίσουν το επιχειρούμενο ξεπούλημα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Για συμμετοχή στη συγκέντρωση της Δευτέρας καλεί με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Θ. Δρίτσας

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας σε δήλωσή του υπογράμμισε τα εξής:

Η επιλογή της κυβέρνησης να φέρει προς συζήτηση στη Βουλή την επόμενη Τετάρτη το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ είναι ενδεικτική της επιλογής της να προχωρήσει χωρίς την κοινωνία.
Επιλέγουν οι κυβερνώντες να προχωρήσουν στην πώληση του λιμανιού αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις του συνόλου σχεδόν των παραγωγικών φορέων, των συνδικάτων, των φορέων της αυτοδιοίκησης. 
Ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σημαίνει αποξένωση των κατοίκων από το λιμάνι. 
Ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σημαίνει απώλεια θέσεων απασχόλησης και χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας σε μια πόλη που μαστίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία. 
Ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σημαίνει αποκλεισμός μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων της πόλης, που ήδη στενάζουν κάτω από το βάρος των πολιτικών του μνημονίου, από τη δραστηριότητα του λιμανιού.
Ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σημαίνει καταδεινάστευση της πόλης 
Το λιμάνι ανήκει στους πολίτες, το λιμάνι είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Η διεκδίκηση του δεν κερδίζεται με λόγια συμπάθειας και δημόσιες δηλώσεις. Απαιτεί τη συστράτευση των Πειραιωτισών και των Πειραιωτών και των φορέων που τους εκπροσωπούν στη διεκδίκηση μίας αναπτυξιακής προοπτικής για την πόλη. 

ΠΗΓΗ
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah